#szívmelengető – Marosi Péter
Gégény István 2021. január 31.

#szívmelengető – Marosi Péter

Elmélkedős és táncos stílusban is alkot a felvidéki dalnok.

mpeti.jpg

Aligha tudnék elfogultság nélkül írni Péter keresztény könnyűzenei alkotói tevékenységéről, hiszen közel egy évtizede nem csupán barátok, de szerzőtársak is vagyunk. Némi nehézséget jelent, hogy a magyar szívvel megáldott énekes Szlovákiában, Pozsony közelében él, az ottani fővárosban dolgozik kórházi ápolóként. A járványhelyzet miatti karantén extra elszigeteltséget is jelent a gyakorlatban. Marosi Péter története épp azért igazán lélekemelő, mert hű példája annak, hogy ha valakiben szép dalok fogannak, s azokat színvonalasan is tudja előadni, akkor sem a távolság, sem az adott nyelvi környezet – merthogy a mindennapjait "szlovákul" éli – nem lehet akadály.

Dalszerzői küldetéséről 2016-ban nyilatkozott a SZEMléleknek, a cikk ide kattintva olvasható.

Mióta a Crux együttes, amelynek éveken át frontembere volt, elindult az ismertebbé válást felpörgető önmenedzselés sajátos útján, nem tart velük, inkább a háttérből, amolyan külsősként segíti tovább a zenélő csapat ténykedését, akik továbbra is az ő dalait éneklik.

Nem is kezdhetném mással a dalai bemutatását, mint első közös opuszunkkal. Egy ifjúsági találkozóra írt egy dalkezdeményt, amelyet együtt fejeztünk be egy dombtetőre elvonulva, gitárt igen, írószert viszont nem tartván magunknál egy mobiltelefonba pötyögve a dalszöveget. Ez lett belőle, az imperfectum együttes zenei értelmezésében:

Két évvel később a Crux együttes is feldolgozta ugyanezt a nótát, reggae stílusban – táncoló apácákkal a színpadon.

Irgalom témájában sokféle dallal találkozhattunk már, de az ilyen elektronikus zenei feldolgozás igazi ritkaságnak tűnik, ráadásul a videós kivitelezés is moziba illően szélesvásznú.

Péter sokszínű alkotói palettájának szép foglalata a Nincsen több című dal, amely a Crux előző lemezén már szerepelt, de akkor csak a refrén hangzott el szelíden, az album lezárásaként, az Együtt a csendben című lemezen viszont már mélységek és magasságok találkoznak a dalban.

A színpadra termett dalok közül itt hallható egymásba dolgozva kettő, a Semmi vagyok és a Mert Ő él.

A bevezetőben említett aktuális felállásból is találunk felvételt a neten: a Megváltottál dal szövegét Péter írta, a Crux viszont nélküle énekli.

Nem hagyott fel azonban az énekléssel: a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából született dalnak ő az egyik vezérdalnoka.

(Nyitókép forrása: Marosi Péter közösségi oldala)

süti beállítások módosítása