Oltás után
SZEMlélek 2021. január 11.

Oltás után

A védettséggel elfelejthetjük a korlátozó intézkedéseket is?

hakan-nural-jns8znlbdau-unsplash_szerk.jpg

Erre a kérdésre jelenleg egyértelmű a válasz: sajnos nem. Azok az oltóanyagok, melyek most elérhetők, arra képesek, hogy a beoltott 95 százalékos biztonsággal ne kapja el a vírust, de arra egyelőre nem (legalábbis a különböző források szerint erre nincs elegendő információ), hogy a beoltott személy megszűnjön vírushordozó lenni. Ráadásul Európa sok országában megjelent a járvány harmadik hulláma, és az oltások nem tartanak ott, hogy ezt megakadályozzák. 

Ennek ellenére több országban felmerült már annak a gondolata, hogy - ellenőrzött körülmények között - a beoltottak mégis bizonyos könnyítésekben részesüljenek. A társadalmi szolidaritás ugyanis nem lehet egyoldalú. Természetes követelmény, hogy a közösség megóvása érdekében személyes szabadságunkban korlátozva vagyunk, de nem várható el a már beoltottaktól, hogy még másfél évet várjanak, míg mindenki védetté válik. Ezzel a társadalmi szolidaritás "cinikus jelleget" öltene - vallja a németországi Petra Bahr evangélikus lelkész-püspök, etika szakértő, a Német Etikai Bizottság tagja.

Bahr szerint megfelelő körülmények között bevezethetők lennének a könnyítések.

Ilyenek lehetnek például a különböző szociális és idősotthonok, melyeknek lakói eddig a legjobban szenvedtek a bevezetett szigorú intézkedésektől. Ha ők és a személyzet is be vannak oltva, kaphatnának egy kicsit nagyobb szabadságot. De az oltás gyorsteszttekkel kombinálva akár a "jazzklubok és színházak" újranyitásához is vezethetne. A beoltottaktól, amennyiben nem fertőzőek, "nem lehet már megtagadni az ilyen könnyítéseket".

Bahr is felhívta azonban a figyelmet a társadalmi felelősségre. Elképzelhetőnek és érthetőnek tartaná, ha például a maszkviselési kötelezettség továbbra is fennmaradna egészen addig, míg az egészségügyi rendszer túlterhelt. Emellett hangsúlyozta: ugyan Németországban sincs oltási kötelezettség, de tájékoztatási kötelezettség az van. A legfelsőbb állami szintektől egészen a háziorvosokig minden lehetséges módon tájékoztatni kell a lakosságot az oltás fontosságáról: arról, hogy ez nemcsak a beoltott érdekében áll, hanem a pandémia megállításában is elengedhetetlen.

Óvott azonban attól, hogy megbélyegezzük az oltást visszautasítókat. "Sértegetéssel senkit nem fogunk meggyőzni." Úgy látja, sokszor téves elképzelései vannak az embereknek arról, hogy az oltásnak milyen hatása van a szervezetre. "Félelmek és félinformációk terjednek". Bahr hozzátette még, hogy ő mindenképpen beoltatja magát, már csak amiatt is, mert ezzel egy kicsit ő is hozzá tud járulni a vírus visszaszorításához.

Összeállította és fordította: Sáhó Eszter

(Forrás: domradio.de, nyitókép: unsplash.com)

süti beállítások módosítása