Csordapásztorok - miért pont Betlehemben?
SZEMlélek 2020. december 30.

Csordapásztorok - miért pont Betlehemben?

Miért kellett Máriának várandósan utaznia?

lambs-3715140_480_1.jpg

Csodálatos videót láthatunk a One For Israel szolgálat Facebook oldalán, amelyben a misszió elnöke, Dr. Erez Soref beszél arról, miért is kellett a Messiásnak épp Betlehemben születnie.Tudjuk, hogy Heródes illetve a napkeleti bölcsek kérdésére az írástudók Mikeás jövendölésével adtak választ: …te Betlehem, Júda földje, semmiképp sem vagy a legkisebb Júda fejedelmi városai között, mert belőled támad majd a fejedelem, aki pásztora lesz népemnek, Izraelnek." (Mt 2,6)

Tudjuk, hogy Betlehem Dávid városa, és a név jelentése a Kenyér Háza, ez is utal Jézus későbbi szavaira: én vagyok az égből alászállott kenyér.

Kevésbé ismert azonban, hogy a mezők, ahol a pásztorok azon a szent éjszakán nyájukat őrizték, nem akármilyen földek és az állatok sem mindennapiak voltak.

Mikeás azt is írja: "Te pedig, Nyáj tornya, Sion leányának halma, egészen hozzád tér és rád száll a hajdani hatalom, Jeruzsálem leányának királysága." (Mik 4,8)

Itt a Betlehemtől keletre fekvő mezőgazdasági területről, Mikdal Eder-ről van szó, ahol máig számos pásztor-torony, Nyáj torony romjai láthatók. Ez Dávid saját területe volt, amelyet a király az áldozati állatok nevelésére, legeltetésére különített el. Ezeket a nyájakat különös gonddal őrizték, hiszen az áldozati báránynak hibátlannak kellett lennie.

Azok tehát, akiknek az angyalok Jézus születését hírül adták, a pászkabárány neveléséért felelős pásztorok voltak.

A rabbinikus hagyomány szerint az áldozat napja előtt a pap lement Jeruzsálemből Mikdal Ederbe, ahol a kiválasztott bárány egy kőjászolban várta őt. A pap megvizsgálta az állatot, és ha kósernek találta, akkor bepólyálva vitte fel a karjaiban a templomban, hogy út közben véletlenül se érhesse baj, hiszen az a pászka ünnepét veszélyeztette volna.

A pásztorok számára tehát prófétai erejű volt a mennyei híradás.

Az újszülött, akit az angyalok a megígért üdvözítőnek neveztek, ugyanolyan jászolban feküdt, ugyanolyan pólyákba takarva, mint az áldozati bárányok, előrevetítve küldetését.

Bár Mária és József számára nagy nehézséget jelenthetett a hosszú és veszélyes utazás majd a szálláskeresés kevéssel a szülés előtt, mégis így teljesedtek be a próféciák, tanúsítva Isten hűségét és gondoskodását.

Dr. Soref így zárja szavait: „Azért imádkozom, hogy Ön is meglássa Isten hűségét a mostani korban, hogy Isten ebben a nehéz időben a megváltás történetét írja az Ön megpróbáltatásain keresztül és Isten csodálatos szeretetének története bátorítsa Önt.”

Összeállította: Herbert Dóra

Nyitókép: pixabay.com

süti beállítások módosítása