#szívmelengető – Ünnepre hangolva
Gégény István 2020. december 20.

#szívmelengető – Ünnepre hangolva

Te otthon leszel Jézus születésnapján?

otthon_nyito.jpg

Különleges esztendő különleges lezárására készülődünk. Sokan kitörölnék a naptárjukból, életükből 2020-at, mások igyekeznek felfedezni, mit is akart tanítani nekünk ez az év a maga kihívásaival, megpróbáltatásaival, rend-telenségével.

A karácsonyi időszak sem lesz "normális", hiszen kénytelenek vagyunk megtartani a távolságot szeretteinktől – épp azért, mert szeretjük őket, s nem kívánjuk akár egy öleléssel, egy köhintéssel veszélyeztetni az életüket.

Lehet-e így felszabadultan karácsonyozni? Lehet-e egy kórházi ágyon, betegen megünnepelni Jézus születését, a köztünk és bennünk élő szeretetet? A válasz valahogy így hangzik: nem kevésbé, mint egy hideg istállóban, elutasítva a szállásadók, a "hangosan ünneplők" által.

Igen, nagyon hiteles karácsonyunk lehet, végre az előrehozott slágerek, édességgel és haszontalan árucikkekkel roskadásig megtöltött boltok helyett jobban egymásra és benső rezdüléseinkre figyelve érkezhetünk a jászolhoz, amelyben Jézussal együtt rengeteg nélkülözés, esendőség, kiszolgáltatottság is megtestesült.

Ezt a sajátos helyzetet próbáltam megfogalmazni abban a dalban, amely az Otthon címet viseli. Most tehát nem egy együttest, dalszerzőt mutatok be, hanem egy olyan szerzeményt, amely mindannyiunké lehet, s egy kicsit mindannyiunkról szól. A fő üzenete szerint ahol a békességed, ott az otthonod, s te is válhatsz fénysugárrá a sötétségben, jellé a világban.

Ebben a kivételes – legalábbis remélhetőleg kivételes – évben a hangfelvételek sem tudnak hagyományos módon készülni. Az alábbi videó azt szemlélteti, hogy Fáczán Dóra, Marosi Péter és Marek Róbert közreműködésével milyen körülmények között – szó szerint otthonosan – rögzítettük a felvételt.

4_24.jpg

süti beállítások módosítása