Több mint 50 éves lemaradást hozhat be a pápa
SZEMlélek 2020. december 07.

Több mint 50 éves lemaradást hozhat be a pápa

A II. vatikáni zsinat nagy vívmányainak egyike (lett volna), hogy a liturgiában megjelenjenek a helyi kulturális hagyományok.2019-12-01-tanapferencpapa2_3_szerk.jpg

Ferenc pápa szerint a Katolikus Egyház istentiszteleteinek nagyobb kulturális sokszínűséget kellene visszatükrözniük. Az 1988-ban elismert kongói rítus „példaként és mintaként” szolgálhat más kultúrák számára, mondta az Egyházfő kedden egy videó közvetítésben. Már az Amazonas szinódus után, 2019 októberében felvetette a Szentatya Amazónia számára saját liturgia megalkotását, az őslakos népek kifejezési formái szerint.

Egy szabályrendszert kidolgozni annak érdekében, hogy a különböző népek hagyományaihoz hasonlóbb legyen a római rítus, a II. Vatikáni Zsinat (1962-1965) egyik lényeges vívmánya volt, nyilatkozta a pápa.

Az elmúlt több mint 50 évben azonban ebben az irányban csak igen kevés előrelépés történt. A Kongó számára kialakított különleges mise-forma eddig az "egyetlen olyan rítus, melyet befogadott a latin egyház”.

A pápa hozzátette, hogy a szentmiseáldozat bemutatásán kívül a többi szentség kiszolgáltatásában is meg kell jelennie a helyi hagyományoknak, így Kongóban is további szabályozásra van szükség. Egy évvel ezelőtt Ferenc pápa elsőként mutatott be Rómában kongói rítusban szentmisét. A liturgia menete ugyanaz, jellegzetessége azonban az ének és a tánc, valamint a szentek és az ősök megszólítása.

Összeállította: Sáhó Eszter

Fordította: Seidl Ambrusné

(Forrás: katholisch.de, nyitókép: pannonrtv.com)

süti beállítások módosítása