#szívmelengető – Zach Williams
Gégény István 2020. december 06.

#szívmelengető – Zach Williams

Börtönbe megyünk, de táncolni is fogunk, csak bírják a hangfalak (és a szomszédok)!

zachw.jpg

Klasszikus tékozló fiú cikkünk főszereplője – szerető család, csodás gyerekkor, majd a sztárság csillogásának vakító ereje, drog, alkohol, lecsúszás, aztán hazatalálás...

Korunk Zakariásának már a neve is beszédes: a perzsa-héber eredetű szó jelentése szerint "Isten nem feledkezik el". Mármint róla, rólam, rólunk, a teremtményeiről. Erről pedig Zach Williams sem feledkezik el, így – miután néhány együttesben való megfordulását követően szóló zenészi karrierbe kezdett – Grammy-díjas első albuma után második lemezének a Rescue Story (Történet a megmentésről/menekülésről) címet adta.

Amikor meghallottam Old Church Choir című dalát, először arra gondoltam, rosszabb címet nem is kaphatott volna ez a dal. Amennyire unalmas, szinte porlepte képzettársítások kapcsolódnak ugyanis a "régi templomi kórusokhoz", annyira eleven, táncra perdítő maga a melódia. Kell egy kis idő, amíg átjön, mire is gondolt a szerző, de az aligha kétséges, hogy aki megfelelő hangerővel hallgatja meg ezt a dalt, nem fog tudni – legalább lélekben – ülve maradni (nyilván nem véletlenül jár 35 millió megtekintésnél ez a videó). Hajrá, hallják meg a szomszédok is!

Ahogy a Mercy Me együttesnél már láttuk, bizonyos előadók előszeretettel utalnak egyik daluk klipjében egy másik szerzeményükre. Az előző videó elején a Chain Breaker, vagyis a "Lánctörő" című dal rövid részlete csendül fel. A teljes dal az élet drámaiságáról szól, a lelki megkötözöttségről, amelyből igenis létezik szabadulás. Íme!

Zach járt egészen mélyen is, így pontosan tudja, milyen lehet bűnösnek, elítéltnek lenni. A börtönben élő rabok hosszú időn keresztül napi szinten átélik ezt, de mi akadálya, hogy nekik is elvigye valaki az Örömhírt? A No Longer Slaves, vagyis "Nem vagyunk többé (rab)szolgák" különös hangsúlyokat kap a rácsok mögött, a nehézfiúkkal teli teremben.

A Floridából származó dalszerző a country műfajában is alkot, noha kissé újraértelmezve mindazt, ami erről a zenei stílusról általában eszünkbe ötlik. A "There Was Jesus" című, Dolly Partonnal közösen írt és előadott dal ebbe a világba vezet be bennünket. De tényleg: hová tűnt Jézus?

Jöjjön egy vadnyugati hangulatot idéző opusz, amely az üres sír történetéből fakadóan (innen a cím: Empty Grave) a feltámadás örömét énekli meg.

Zach Williams arra is kész, hogy egy "old church song"-ot új köntösbe öltöztessen. Így járt a Go Tell It on the Mountain című spirituálé, ami a pár évtizeddel ezelőtti amerikai filmzenék hangulatát idéző hangzásvilágot kapott. A születés ünnepe felé közeledve különösen érdemes elmélyednünk a dal üzenetében.

(Nyitókép: zachwilliamsmusic.com)

süti beállítások módosítása