#szívmelengető – The Katinas
SZEMlélek 2020. november 15.

#szívmelengető – The Katinas

Ez lesz abból, ha öt fivért ugyanolyan kivételes képességekkel áldanak meg.

thekatinas.jpg

12 gyermek egyazon családban – bár sokfelé ritkaságnak számít, a Katina família tagjainak kissé tréfás vallomása szerint Amerikai Szamoa társadalmát illetően ez egy átlagosnak mondható helyzet. A The Katinas bandát alkotó zenészek, énekesek szerint a Hawaii és Új-Zéland között félúton, gyakorlatilag a Csendes-óceán közepén található kis szigetcsoport nem ad túl sok lehetőséget a kimozdulásra, így a szülők sokat vannak együtt. :) Bennünket jobban érdekel, hogy a mintegy 55 ezer fős lakosságú életközösség miként lehet képes "Isten háta mögött" ilyen tehetségeket adni a világnak. Nyilván sehogy. Isten színe előtt azonban bármi lehetséges... Bár a következő bekezdések a dalaikról szólnak, kedves jellegzetesség részükről, hogy rajongóikat és bárkit, akihez eljutnak üzeneteik, unokatesónak, kuzinnak szólítanak. Hiába nagy a családjuk, mi is beleférünk a rokonságba.

Az öt testvér – Sam, Joe, James, John és Jesse Katina – mindegyike vokálisan is képzett, színpadképes, de a hangszerek ugyanolyan jól állnak a kezükben. Ebből a tényből fakadóan erős hasonlóságot fedezhetünk fel köztük és a magyar Bolyki Brothers formáció között, noha pár fontos különbség is adódik. A Bolyki fivérek esetében például érzékelhetően nagyobb az átfogott hangterjedelem, a Katina tesók közül viszont akár többen is viszik a prímet, ha úgy adódik. Hogy mennyire jogos mégis a párhuzamba állítás, az alábbi videó alapján hamar felfedezhető.

Ma este érted imádkozom – ez a központi üzenete következő daluknak. Nem is igényel további kommentárt.

A "Carry the Cross" címet tükörfordítás helyett valahogy így érdemes magyarul visszaadni: "Te csak vidd a keresztedet". A dal a felebaráti, testvéri szeretetről szól, mégpedig annak megéléséről, gyakorlattá váltásáról. A szöveg mellé egy kereszthordozós történet snittjeit is ajándékba kapjuk.

Számomra a "Fade" az egyik leginkább megérintő, felemelő, szívmelengető daluk. Itt sem érdemes tükrözni a címet: nem a homály, haloványság a lényeg. A dal szinte letérdeltet bennünket a Teremtő előtt, s arra hív, hogy ő legyen a fontos, mi pedig kerüljünk a saját egónkkal a háttérbe.

A "Thank You" viszont pont arról szól, amit a cím ígér - ez egy klasszikus háladal.

Ha tetszettek az eddig hallottak, az alábbi 22 perces összeállításban is érdemes elmélyülni. A felvétel friss, idei, mélységeket és magasságokat magában foglaló válasz a karanténra. Műfailag chill, R'n'B, funky stílusok keverednek, de az egész mégis harmonikus, egységes.

Egy kis tréfa a végére, avagy így várakoznak Zürichben a szamoai fivérek, amíg elkészül a forró csoki:

A záró videó pedig bevezetés az amerikai szamoai nyelvbe, egy romantikus dal feldolgozása révén.

(Összeállította: Gégény István, nyitókép: childfund.org)

süti beállítások módosítása