„Az üvegplafon mindig ott volt fölöttem”
Gégény István 2020. október 20.

„Az üvegplafon mindig ott volt fölöttem”

Jéri János roma származású közgazdász sorsfordító története.

nyitokep_jj.jpg

Hétről-hétre újabb olyan történettel – interjúval, videós cikkel – jelentkezünk a SZEMléleken, amelynek főszereplője képes volt nem csupán saját sorsát az előítéletek, társadalmi berögződések árjával szemben megfordítani, de mások életére is sorsfordító hatást gyakorol. A SORSFORDÍTÓK sorozat eddig megjelent részei ide kattintva érhetők el.

– Fogadd el, hogy bizonyos lehetőségek sosem érhetőek el számodra, hiszen cigány vagy – ez a „jó tanács” kísérte el fiatalként Jánost, aki Magyarország észak-keleti csücskében látta meg a napvilágot. Édesanyjával és testvérével közösen próbáltak kitörni a szegénység ördöginek ható köréből, ebben Nyíregyházára költözésük volt az első fontosabb mérföldkő.

A roma fiút a nehézségek ellenére öröm is érte, hiszen tanárai szerették, motiválták, neki pedig ment a tanulás. Tudta is, hogy ez az egy út vezet a nincstelenségből kifelé.

Az egyetem hozott változást az életébe, ott ugyanis kinyílt számára a világ, olyannyira, hogy sorra szerzi azóta a diplomáit – nem fogadta meg tehát azt a bizonyos tanácsot, és neki lett igaza. A roma szakkollégium is sokat adott neki, a konkrét támogatási formákon túl leginkább közösséget, barátokat kapott ettől az intézménytől.

A roma és nem roma emberek együttműködése, közös jövőépítés felé optimistán tekint.

– A sok rossz mellett szerintem történtek nagyon pozitív dolgok ebben a társadalomban. Abszolút van rá esély, hogy majd egyszer ez nem lesz téma ebben az országban, társadalomban, hogy ki milyen származású – fogalmazott Jéri János.

A teljes vallomás az alábbi videón látható.

 * * *

A cikk elkészítését az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta a Nemzeti Tehetség Program részeként, "A tehetséges fiatalok társadalmi felelősségvállalásának erősítése, valamint a tehetséges fiatalok közösségbe, kiemelten alumni közösségbe szerveződésének támogatása" projekt keretében.

süti beállítások módosítása