"Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma"
SZEMlélek 2020. október 17.

"Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma"

Világszerte 15 ezer gyermek hal éhen naponta. És ők ugyanazon a Földön élnek, mint mi.

little-girl-eats-fast-food-cafe_2_szerk.jpg

Az Élelmezési világnap alkalmából sokan és sokféleképpen szólaltak fel a világban meglévő egyenlőtlenségek ellen, illetve annak megoldása érdekében. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO Rómában ülésező konferenciája 1979-ben magyar határozati javaslat alapján nyilvánította Élelmezési világnappá október 16-át.

Gerd Müller német fejlesztési miniszter elmondta, hogy

ma a világon 800 millió ember ébred úgy reggelente, hogy fogalma sincs arról, hogy hogyan oldja meg az aznapi betevőt saját maga és családja számára.

5 ezer teherautó, 20 teherhajó és 90 repülőgép van minden nap "bevetésen". 135 millió ember élelmezését oldják meg így a segélyszervezetek, évi 8 milliárd dollárnyi adományból. "Mintha Németország és Lengyelország teljes lakosságát minden nap etetni kellene" - a számokat már Ansgar Puff, a kölni érsekség segédpüspöke sorolja figyelemfelhívó kisvideójában. Szerinte szolidaritás nélkül senki nem élhet ezen a Földön.

A segédpüspök idézte David Beasley, az idén Nobel-békedíjat kapott Világélelmezési Program ügyvezető igazgatójának szavait, aki elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt a felével növekedett az éhezéssel érintettek száma. Az ok, hogy nagyjából 2 milliárd ember dolgozik világszerte a szürke, illetve a fekete gazdaságban, így bármelyik nap éhezővé válhatnak. Puffot azonban a legjobban az sokkolja, hogy évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer végzi a kukában, mégis ennyi ember éhezik. Elmondta,

ha másokra is gondolnánk, akkor "az éhezés nélküli világ elérhető lenne."

Ingo Brüggenjürgen, a kölni székhelyű Domradio.de vezető szerkesztője szerint a kérdés mindannyiunk számára az, hogy belenyugszunk-e az igazságtalanságba? Szerinte az a sokszor elhangzó mondat, mely szerint lehetetlen ellátni élelmiszerrel a Föld lakosságát, egész egyszerűen "hülyeség". Mert ahol akarat van, ott megoldás is van! 

Az idén 75 éves FAO által az Élelmezési világnap alkalmából, 2020-ban kiadott tájékoztató adatai:

– Több mint 2 milliárd ember nem jut rendszeresen biztonságos, tápláló és elegendő ételhez.
– Mintegy 135 millió ember 55 országban tartósan éhezik és sürgős élelmiszer és megélhetési támogatásra szorulnak.
– Bolygónk népessége akár a 10 milliárd főt is elérheti 2050-re, jelentősen megnövelve az élelmiszerigényt.
– A megtermelt élelmiszer mintegy 14%-a kidobásra kerül évente, mielőtt a nagybani piacra kerülne.
– Az élelmezési rendszerek átalakítása nélkül, az alultápláltság és rossz táplálkozás tovább terjed 2050-re. A következmények is súlyosbodnak a jövedelemkülönbségek, a munkanélküliség és a szolgáltatásokhoz való akadályozott hozzáférés miatt.
– Világszerte több mint 3 milliárdan élnek internetkapcsolat nélkül, főleg a vidéki és elzárt térségekben.
– A kistermelőknek nagyobb szüksége lenne az innovációra, technológiára,pénzügyi szolgáltatásokra és képzésekre, hogy jólétük javuljon.
– Az intenzív élelmiszertermelés, kombinálva a klímaváltozással, a biodiverzitás csökkenését okozta. Jelenleg csupán kilenc növényfaj biztosítja a teljes élelmiszertermelés 66%-át.
– A helytelen táplálkozás, az ülő életmód az elhízás terjedéséhez vezettek, és nem csupán a fejlett, de az alacsony jövedelmű országokban is, ahol gyakran az éhezés is jelen van. Minden kontinens érintett.

A Magyar Élelmiszer Bank Egyesület is arra hívja fel a figyelmünket, hogy "a világban megtermelt élelmiszer elegendő lehetne mindannyiunk számára, mégis egyre többen élnek nélkülözésben". Egy holland kutatásra hivatkoznak, mely szerint akár kétszer annyi is lehet a kidobott ételek mennyisége, mint amit eddig gondoltunk. A  földeken maradt zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, valamint a feldolgozás során kárba veszett élelmiszermennyiség sokkal nagyobb lehet, mint amivel számolunk. 

A legnagyobb pazarlók azonban mégis a háztartások. Sokan tagadják, nem veszik észre az otthon keletkező élelmiszer hulladékot, állítják, hogy soha nem pazarolnak, csak „Ők”, azaz a nem tudatosan vásárlók és fogyasztók a hibásak. Az igazság ezzel szemben az, hogy mindnyájan pazarlók vagyunk és egytől egyig mindenki sokat tehet azért, hogy olyan élelmiszer, amely még más élőlény számára fogyasztható, soha ne vesszen kárba.

Állításuk szerint

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer kerül kidobásra

Ez azt jelenti, hogy egy négy fős háztartásban a megvásárolt ételek-italok mennyisége elegendő lenne plusz egy fő részére, azonban sajnos ez a felesleg a kukákban landol. Mindeközben évről évre egyre több ember, felnőtt és gyermek él nélkülözésben.

Összeállította: Sáhó Eszter

(Nyitókép: unsplash.com)

süti beállítások módosítása