Békés megyében élő jó embereket keresnek – talán épp téged is?
SZEMlélek 2020. október 13.

Békés megyében élő jó embereket keresnek – talán épp téged is?

Nevelőszülőnek lenni, nemes és szép hivatás, ehhez a feladathoz elhivatott, a gyermeknevelés szépségeit vállaló emberekre van szükség.

csalad0_1.jpg

Adhat-e valaki többet a világnak annál, hogy szerető otthont nyújt azoknak a gyermekeknek, akiknek ez nem adatott meg? Ezért is kezdett a nevelőszülői hivatás népszerűsítésébe Békés megyében a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató.  "…mert minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy családban éljen..." – ez annak televíziós és rádiós kampánynak az üzenete, amellyel a gondoskodásában élő gyermekek számára toboroz nevelőszülőket az egyházmegyei intézmény.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató napjainkra Magyarország egyik legnagyobb gyermekvédelmi szakellátást biztosító intézményrendszere, amely több mint 5000 fiatalról gondoskodik. A szervezet 2020 júliusától immár 8 megyében: Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász- Nagykun Szolnok, Heves, Nógrád, Komárom-Esztergom, és Pest megyében, valamint a fővárosban látja el ezeket a feladatokat. Szakmai felelőssége kiterjed a saját fenntartású és működtetésű rendszerén túl, valamennyi katolikus gyermekvédelmi intézmény módszertani felügyeletére.

Hangsúlyos a nevelőszülők szerepe

A jelenleg gyermekvédelmi oltalom alatt álló 23 ezer gyerek több mint kétharmada él nevelőszülőknél. A Befogadlak elnevezésű kormányzati programnak is köszönhetően folyamatosan nő és csaknem 5800-ra emelkedett a nevelőszülők száma Magyarországon.

A szegedi székhelyű gyermekvédelmi intézmény közel 1350 nevelőszülő munkáltatója és számos gyermek- és lakásotthon fenntartója.

A szervezet a nevelőszülők toborzását kiemelt feladatként kezeli, mert szakmai hitvallása az, hogy a hozzájuk kerülő gyermekek szeretetteljes, minél családiasabb környezetben nőhessenek fel.

Ezért növelni és fiatalítani szeretnék a nevelőszülői hálózatukat.

Bogya Sándorné és férje szerint a sok mosolygós arc és a gyerekektől kapott szeretet miatt érdemes nevelőszülőnek lenni

csalad1_1.jpg

Elmondhatatlan az a sok mosolygó arc, az a sok szeretet

A nevelőszülői hivatásról egy tapasztalt és egy leendő nevelőszülőt szólaltattunk meg Békés megyében.  Bogya Sándorné, Jutka 12 éve ápolónőből lett nevelőszülő, most éppen 5 gyermek lakik nála.  – Nehéz elmondani, hogy miért érdemes ezt vállalni. Az a sok mosolygós arc, az a sok szeretet, amivel körülvesznek azok után is, hogy már elmentek. Ha gondjuk, bajuk van, a mai napig mindegyik visszajön, megkeres – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy miben különleges ez a munka. A gyermekeket szorgalomra és munkára nevelik – azt vallják, aki tanul és dolgozik, annak mindig van lehetősége egy jobb életre.

Jutkának férje és három felnőtt gyermeke is sokat segítenek, de mindig számíthatnak nevelőszülői tanácsadóikra és szükség esetén szakmai támogatást is kapnak: a szolgáltató pszichológusai, és gyógypedagógusai állnak rendelkezésükre.

Az összes gyermeket hazavinném, akiknek nincs hol laknia

Fehér Viktória nemrég végezte el a nevelőszülői tanfolyamot Békés megyében, 10 éves kisfiát neveli a párjával. Évek óta érlelte magában a gondolatot, hogy jelentkezzen nevelőszülőnek. Amikor meglátta néhány nélkülöző gyermek arcán az örömet, amit a nekik ajándékozott kabáttal okozott, meghozta a döntést: keresztanyjához hasonlóan ő is nehéz sorsú gyermekeket szeretne nevelni. Hálásnak tartja ezt a feladatot, mert sok gyermeket látott, akik megtörve érkeztek a keresztanyja családjába, majd ott boldogan nőttek fel. – Úgy várom, hogy gyermekek érkezhessenek hozzám, mint kismama koromban a fiam érkezését. Már a lakás felújításába is belekezdtünk – magyarázza. Úgy fogalmazott,

legszívesebben az összes gyermeket hazavinné, akiknek nincs hol laknia. Viktória bízik abban, hogy az ő példáját látva mások is kedvet kapnak ahhoz, hogy nevelőszülők legyenek.

Nevelőszülőnek lenni foglalkoztatási jogviszony

Békés megyében több mint 500 szakellátásban lévő gyermekről gondoskodik a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató. Ők 120 nevelőszülői családnál, valamint három lakásotthonban élnek. – Az a célunk, hogy ott találjunk nekik megfelelő környezetet, ahol szeretetet és biztonságot nyújtanak számukra. Ám sok a családjából kiemelt gyermek, aki elhelyezésre vár – hangsúlyozta Bulla Erika, a szolgáltató Békés megyei területi igazgatója.

A nevelőszülő feladata a teljes körű ellátás biztosítása mellett a gyermek testi, lelki, érzelmi fejlődésének támogatása, a traumák feldolgozásának segítése, reális jövőkép felépítése úgy, hogy a fiatal képes legyen a helyes családi minták elsajátítására és az értékek átadására.

Nevelőszülőnek lenni ma már valódi hivatás: 2014-től a nevelőszülői jogviszony foglalkoztatási jogviszonnyá alakult át. A nevelőszülők díjazása lehetővé teszi a társadalombiztosítási ellátást, amelyet figyelembe vesznek a nyugdíj kiszámításánál.

Akik kitárják a szívüket és az otthonukat

– A nevelőszülőt az elhelyezett gyermekek után nevelési díj, valamint a család havi költségeinek fedezésére, a gyermekek szükségleteire ellátmány illeti meg – részletezte a hivatásvállalással együtt járó tudnivalókat Kisné Fekete Marianna, a Békés megyei nevelőszülői hálózat vezetője. Hozzátette: nevelőszülőnek olyan 24 életévet betöltött magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik megfelelnek a jogszabályi feltételeknek, de a legfontosabb, hogy ezen a pályán olyan emberekre van szükség, akik képesek az otthonukat és a szívüket is kitárni azon gyerekek előtt, akik valamilyen ok miatt nem nevelkedhetnek a saját családjukban.

– Miután a Szeged-Csanádi Egyházmegye átvette a szakellátást Békés megyében, számos fejlesztéssel és rengeteg programmal bővült a szolgáltatásunk, ezért különösen jó a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónál nevelőszülőnek lenni – mondta a szakember.

Ha olvasónkat érdekli a nevelőszülői hivatás, vagy ismer valakit, akik a szolgáltató bármelyik szolgáltatási területén, különösen Békés megyében szívesen lenne nevelőszülő, itt tájékozódhat, akár jelentkezhet is:

  • elektronikus levélcím: neveloszulo.jelentkezes@szentagota.hu;
  • a szolgáltató központi telefonszáma: 06 20 946 1005;
  • a Békés megyei szolgálat telefonszáma: 06 20 745 80 33.

"...mert minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy családban éljen..."

* * *

Ez a cikk a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és a SZEMlélek értékmagazin együttműködésének keretében készült.

süti beállítások módosítása