Nem tetszik a magyar médiahelyzet? Változtasd meg!
Gégény István 2020. október 12.

Nem tetszik a magyar médiahelyzet? Változtasd meg!

Egy beszélgetőkönyv szerint rajtunk is múlik, hogy milyen a közbeszéd, a hírközlés, a társadalmi kommunikáció állapota.

m1_1.jpg

Közel egy évtizede elhatároztam, hogy megpróbálom körüljárni a magyar médiamindenség problémakörét, bemutatva a hordozott örökség ballasztjait és a perspektívákat egyaránt. Adódik a kérdés: miért ajánlok most egy 2012-ben megjelent kötetet? Leginkább azért, amit a 2020. október 1-jén tartott SZEMlélek Klub is bizonyított: a 8-9 éve zajlott szakmai beszélgetések során gondolatok, alapigazságok nyertek megfogalmazást, amelyek napjainkban is érvényesek, sőt, kiemelkedően aktuálisak.

Borókai Gábor – aki a beszélgetés idején a Heti Válasz nevű lap főszerkesztője volt – egy nemzeti minimum szükségességét hangsúlyozta az "Ösvénykeresés az infódzsungelben" alcímű beszélgetőkönyv első megszólalójaként. Lássunk csodát: Gundel Takács Gábor és Jakab Péter az idei ősz során tartott klubesten szó szerint ugyanezt hiányolta.

Süveges Gergő a médiavilág interaktivitásáról, a nézők, hallgatók, olvasók aktivizálásáról, a médiatartalmak előállításába való bevonódásáról beszélt akkor, amikor ez a kétirányúság még – a mai állapotokhoz képest – gyerekcipőben járt.

Révész T. Mihály, az Országos Rádió és Televízió Testület első elnöke ugyanezt a gondolatot vitte tovább: szerinte minden ember médiaszolgáltató, ebből pedig bizonyos sajátosságok következnek. Például

meg kellene már gyerekkorban tanulni a tudatos médiahasználat alapjait, hogy ne váljunk a médiadömping rabjaivá. Mi irányítsunk, ne minket irányítsanak.

Várszegi Asztrik még aktívan szolgáló főapátként a kütyüfüggőség lelki károsító hatásáról, a csend életünkben betöltött szerepéről és annak elnyomási vágyáról vallott.

Ez a könyv nem csupán azért értékes, mert tartalma kiállta az idő próbája, hanem gyakorlatiassága miatt segíthet behoznunk azt az esetleges lemaradást, ami az említett tudatos médiahasználat terén bennünket jellemez. A média kezelését tanulni kell, éspedig folyamatosan. Nevelni önmagunkat, nevelni a ránkbízottakat.

Így készült a Média, közösség, szolgálat című beszélgetőkönyv

Ez a tudatos tevékenység pedig elvezethet oda, hogy – amennyiben minél többen tudatosan fogjuk használni a média aktuális eszköztárát – kevesebb okunk marad arra, hogy panaszkodjunk a bennünket körülvevő médiahelyzetre. Merthogy azt mi is alakítjuk,

hatalmunkban áll legalább a társadalmi kommunikációs összkép egy kis szeletét a saját értékrendünkhöz igazítani.

A kötetbe ide kattintva lehet belelapozni, ahol pár kattintással meg is rendelhető a kiadvány.

süti beállítások módosítása