"Szülőként is próbára tett a fiam hite"
SZEMlélek 2020. október 11.

"Szülőként is próbára tett a fiam hite"

A 15 évesen leukémiában elhunyt Carlo Acutis édesanyja is megszólalt fia boldoggá avatása kapcsán.

773x435_cmsv2_3af983d4-94bc-5168-af07-89811fd56b09-5050124_szerk.jpg

Szombaton avatták boldoggá Assisiben a máris az "internet védőszentjeként" emlegetett számítógép-zseni Carlo Acutist. A Szent Ferenc-bazilikában zajló boldoggá avatási ünnepségen leleplezték arcképét, mely egy mosolygós, piros pólóban pózoló tinédzsert ábrázolt, akinek sötét, göndör haját fényglória világította meg. Agostino Vallini bíboros, az assisi bazilikákért felelős pápai küldött megcsókolta a fiú maszkot viselő szüleit, Andrea Acutist és Antonia Salzanót, miután felolvasta a Ferenc pápa által kiállított határozatot.

Carlo 1991. május 3-án született Londonban, és olasz szüleivel még gyermekkorában Milánóba költözött. Már kisgyerekként erős vallásos odaadásról tett tanúbizonyságot, amely meglepte nem vallásgyakorló szüleit. Édesanyja a Corriere della Sera újságnak elmondta, hogy

Carlóval már 3 éves korában be kellett menni minden templomba, ami mellett csak elmentek, 7 éves korában pedig különleges engedéllyel járult a szentáldozás szentségéhez.

"Volt benne egy természetes hajlam a szent dolgok iránt" - mondta édesanyja, aki azért, hogy fia kérdéseire válaszolni tudjon, elkezdett foglalkozni a teológiával. Közben saját hitét is megújította. "Carlo mentett meg. Teljesen tudatlan voltam a hitben, és hiteltelennek éreztem magam a szülői tekintélyemben. Sokat köszönhetek ezen az úton Ilio Carrai atyának" - tette hozzá.

2006 nyarán Carlo megkérdezte az édesanyját: "Szerinted papnak kellene lennem?" Azt válaszolta: "Meg fogod kapni a választ, mert Isten kinyilatkoztatja azt neked." A tanév elején már nem érezte jól magát. Egyszerű influenzának tűnt, de amikor nem lett jobban, a szülei kórházba vitték. "Nem jövök már ki innen" - mondta, amikor belépett az épületbe.

Carlo akut leukémiában halt meg 2006. október 12-én. Miután a pápa jóváhagyta az Acutisnak tulajdonított csodát: egy 7 éves brazil fiú meggyógyulását egy ritka hasnyálmirigy-rendellenességből, miután megérintette Carlo pólójának egy ereklyeként tisztelt darabkáját, megnyílt az út a szentté avatás felé.

Carlót saját kérésére Assisiban temették el, miután Assisi Szent Ferenc tisztelője lett a szegények iránti odaadásáért. Az umbriai város volt az egyik legkedveltebb úti célja. Tréningruhába és tornacipőbe öltöztetett testét korábban a város egyik szentélyében állították ki, hogy mindenki, aki szeretné, le tudja róni tiszteletét. Szívét egy ereklyetartóba helyezték, mely a Szent Ferenc-bazilikában látható.

Korábbi cikkünk itt olvasható arról, hogy Carlo Acutis létrehozott egy kiállítást a világon feljegyzett eucharisztikus csodákról és Szűzanya-jelenésekről.

Összeállította: Sáhó Eszter

(Forrás: euronews.com, vaticannews.va, nyitókép: euronews.com)

süti beállítások módosítása