Újrahasznosított műanyagból építettek vitorlás hajót
SZEMlélek 2020. október 07.

Újrahasznosított műanyagból építettek vitorlás hajót

A cél nem a sorozatgyártás, hanem hogy felhívják a figyelmet a környezetrombolásra._un_35_0_3_szerk.jpg

Tavaly év elején egy "dhow" - egy hagyományos kelet-afrikai vitorlás hajó - több mint 500 km-t tett meg dél felé Kenya és Tanzánia partjainál, útközben közel féltucat kikötőt bejárva. Ezen az útvonalon sok hajó megfordul, de a - gumi strandpapucsokról elnevezett - Flipflopi nem mindennapi jelenség. A 10 méteres, hét tonnás "ladik" nem a megszokott fából, hanem teljes egészében a Kenya strandjain összegyűjtött műanyag hulladékból készült.

A nagyobb részeket - a gerincet, a bordákat és más szerkezeti elemeket - a Lamutól délre fekvő újrahasznosító üzemben gyártották hulladék műanyagból: egykori tartályokból, zacskókból, samponos flakonokból, amelyeket acélformákban préseltek össze.

A palánkokat többféle újrahasznosított műanyag extrudálásával készítették, a burkolathoz pedig több mint 30 ezer kidobott strandpapucsot használtak fel.

_un_41_3_szerk.jpg

Kenya azon néhány ország közé tartozik Afrikában, melyek az elmúlt években fokozták harcukat a műanyag hulladékkal szemben. Éppen a múlt hónapban volt három éve annak, hogy szigorúan betiltották az egyszerhasználatos műanyag zacskókat. Több más országgal együtt tavaly írták alá azt a megállapodást, mely szerint leállítják a - főként a vegyiparból származó - műanyag hulladékok behozatalát az országba.

Idén júniustól pedig Kenyában tilos minden egyszerhasználatos műanyag használata - a vizes palackoktól az eldobható evőeszközökig - a nemzeti parkokban, a strandokon, az erdőkben és a természetvédelmi területeken.

A Flipflopit első útján elkísérte egy hagyományos vitorlás is, hogy ha baj van, tudjanak segíteni. A csapat azonban elégedett volt a hajó teljesítményével. Mivel a műanyag szerkezet nehezebb, mint a fa, ezért a hajó merülése és stabilitása ballaszt nélkül is megfelelő volt (hagyományosan a hajók aljába követ raktak a stabilitás elérése érdekében).

_un_31_4_szerk.jpg

A legénység az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) Tiszta tengerek kampányának partnere, amelynek célja a kormányok, a magánszektor és a civil társadalom közötti összefogás ösztönzése annak érdekében, hogy a világ az egyszerhasználatos műanyagok gyártása helyett térjen át a körkörös ellátási lánc modelljére.

Másfél évvel első sikeres útja után a Flipflopi most újabb expedícióba kezdett, ezúttal Afrika legnagyobb tava, a Viktória-tó környékén.

"El kell juttatni az üzenetet az emberekhez" - magyarázta Dipesh Pabari, a Flipflopi projekt társalapítója. Szerinte az óceáni műanyagok több mint 90 százaléka nyolc nagy folyóból származik, köztük a Nílusból, amelynek egyik ága a Viktória-tavat is érinti.

Összeállította: Sáhó Eszter

Forrás és képek: www.unenvironment.org

süti beállítások módosítása