Ez már a közbeszéd stílusának legalja? Vagy lesz még rosszabb?
Gégény István 2020. szeptember 29.

Ez már a közbeszéd stílusának legalja? Vagy lesz még rosszabb?

Forró, nehéz, kemény témáról fogunk beszélgetni a SZEMlélek Klub következő alkalmán.

szk5_nyito.jpg

– Magyarországot nem uszító gondolatokkal nyugtalanítva, hanem köznapi, hasznos, jólétet gyarapító tettek sorával kell szeretni – üzente Deák Ferenc nem csupán saját kortársainak, hanem napjaink köz-beszélőinek is. Azért tőle hoztam idézetet, mert köztársasági elnökünk épp rá hivatkozott 2017-ben elmondott beiktatási beszédében. – Közbeszédünk színvonala az utóbbi időben drámai mértékben romlott. (...) Én most saját önbecsülésünkről, a közbeszéd magánbeszédre ható romboló erejéről beszélek. Hovatovább eljutunk oda, hogy már csak vicsorogni tudunk egymásra – ezek már Áder János saját szavai.

És ha 2020-ban körülnézünk a közbeszéd terepein,

aligha érezzük úgy, hogy a buzizászlózástól a náciribancozásig mindent és annak ellenkezőjét is felvonultató adok-kapok a javulás jele lenne a pár évvel ezelőtti állapotokhoz képest. Ennek alighanem az ellenkezője igaz. Süllyedünk.

Nagyon úgy tűnik, hogy nincs kellően gyakorlatias mérce, nincs ethosz, nincs valódi korlát, ami határt szabhatna a szájakból kifolyó, valójából a szívekből fakadó bántásözönnek.

És ezzel az is a baj, amit államfőnk fájóan találóan kifejezett: a közbeszéd magánbeszédre ható romboló ereje drámai módon felfedezhető ismerőseink, akár családtagjaink megnyilvánulásaiban.

Mi történik jelenleg a hazai közbeszéddel? Hogyan jutottunk idáig? Ha változtatni szeretnék rajta, miként tehetnénk ezt meg?

Erről fogok beszélgetni október 1-jén a SZEMlélek Klub eseményén Gundel Takács Gáborral, a SZEMlélek értékmagazin állandó szerzőjével és Jakab Péterrel, az EWTN katolikus televízió vezetőjével.

A 18 órakor kezdődő beszélgetést élőben közvetítjük a SZEMlélek felületén és az EWTN katolikus televízió kábelcsatornáján.

A SZEMlélek Klub tagjai előzetesen kérdéseket is küldhetnek a szakemberek számára.

süti beállítások módosítása