Újra veszélyben a sportvilág
GundelTakácsGábor 2020. szeptember 25.

Újra veszélyben a sportvilág

Miközben a nemzeti és a nemzetközi sportszövetségek igyekeznek megfelelő óvintézkedések és a lehető legalaposabban átgondolt protokoll mellett működtetni a különböző bajnokságokat és versenyeket, a gyakorlatban ez egyre nagyobb nehézségekbe ütközik.football-4928264_1920_3_szerk.jpg

A járvány második hulláma egyre aggasztóbb statisztikai adatokkal szolgál, a tetőzés ráadásul becslések szerint valamikor november és január között lesz. A sport különösen kényes közeg, hisz elengedhetetlen a sportolók egymással és a versenyek lebonyolításában közreműködő személyekkel való érintkezése.

Az egyes csapatsportokban kifejezetten nagy számú ember találkozik egymással. Biztosan elkülöníteni a pozitív eseteket úgy, hogy a sport- és csapattársak folytathassák a sporttevékenységet, egyre nehezebb.

Arról nem is beszélve, hogy ezek a pozitív betegek a lappangási idő alatt hány embernek adták át a fertőzést a csapaton belül. Egy bajnokság befejezése erejéig, mint amilyen az NHL - az amerikai jégkorong liga -, még meg lehet oldani, hogy mindenki egy városban, egy sportcsarnokban, egy szállodában, egy zárt „buborékon” belül tartózkodik. De egy teljes bajnoki évet nem lehet a családtól távol, buborékban tölteni. Az élet ráadásul újabb és újabb olyan helyzetet produkál, amelyekre az érintettek nincsenek felkészülve. Gondoljunk csak a Gyirmót labdarúgó csapatának esetére, akik Szeged felé tartva útközben értesültek arról, hogy a buszon ülő két csapattagnak pozitív lett a tesztje. A két fertőzött embert leszállították a buszról, majd folytatták az utat. A szegediek azonban nem álltak ki a mérkőzésre, mondván, az ellenfélnél mindenki potenciális kontaktszemély. Az eset rendkívül bonyolult, a cikk írásakor még nem született döntés. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mennyiben lett volna más a helyzet, ha ezt a két személyt nem Kecskemétnél szállítják le a buszról, hanem otthon, az indulásnál?

Nehéz helyzetbe került a Szeged férfi és az FTC női kézilabda csapata is a fertőzöttek nagy száma miatt, de szinte minden csapatnál és minden sportágban egyre több a probléma.

A pozitív esetek mennyisége egy pont után megkérdőjelezi, hogy a csapatok ki tudnak-e egyáltalán állni egy-egy mérkőzésre – a labdarúgó Magyar Kupa 6. fordulójában 64 meccsből hatot el kellett halasztani -, ha pedig a beteg játékosokat utánpótláskorú játékosokkal pótolják, akkor az egyes mérkőzések, és ezáltal teljes versenyrendszerek komolysága kérdőjeleződik meg.

Magyarán egy bajnoki, vagy kupagyőzelemről nem csak a pályán aratott győzelem dönt, hanem az is, hogy ki volt ügyesebb és szerencsésebb a járvány elleni védekezésben. Tovább súlyosbítja a problémát, hogy a pozitív mintát produkáló sportolók minimálisan öt hét, reálisan körülbelül másfél-két hónap után léphetnek újra pályára.

Az Országos Sportegészségügyi Intézet, az Országos Sportorvosi Hálózat és a Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálat COVID-19 fertőzött sportolók sportba való visszatérésének kérdésében kiadott állásfoglalása szerint:

• Igazolt COVID-19 betegséggel összefüggésben számos keringési, légzőrendszeri és központi idegrendszeri szövődmény ismert.
• A tünetmentes COVID-19 pozitív teszteredmény esetén legalább 2-4 hétig javasoljuk a fizikai kíméletet, a verseny és szabadidősport mellőzését. Tünet és Covid-19 pozitív teszteredmény esetén ugyanez 4-6 hét. A sportorvosi-versenyzési engedély pozitív teszteredmény esetén automatikusan felfüggesztésre kerül, a karantén és pihenő időszak leteltével újra kell indítani a versenyzési engedély megszerzésének folyamatát a sportorvosnál.
• Sportolók esetében minden PCR igazolt COVID-19 betegség vagy myocarditis (szívizomgyulladás), pericarditis (szívburokgyulladás), arteritis (artériagyulladás) gyanúja esetén komplex kardiológiai vizsgálatot javaslunk: nyugalmi EKG, szívultrahang, laborvizsgálat (szérum troponin szint), szükség szerint kiegészítve coronaria CT és szív MR.
• COVID-19 PCR pozitív élsportolók esetében az első negatív PCR eredményt követően vagy az utolsó tünetes naptól számított 2-3 hét elteltével javasolt a kardiológiai kivizsgálás, melynek elemei: 12 elvezetéses nyugalmi EKG, általános labor vizsgálat és szérum troponin szint meghatározás, echocardiográfia (szívultrahang vizsgálat).
• Amennyiben az elvégzett vizsgálatok nem utalnak akut kardiovaszkuláris eltérésre, a sporttevékenységhez való fokozatos visszatérés megkezdhető. Terheléses EKG vizsgálatot csak ezt követően javasolt végezni.
• Troponin pozitivitás vagy kardiális eltérés esetén további kivizsgálás és szív MR vizsgálat javasolt. A sporttevékenységhez való visszatérés a bővített vizsgálati eredmények függvényében állapítható meg.
• A sportorvosi engedély tünetmentes esetben leghamarabb 4 héttel az első negatív PCR tesztet követően adható meg
• Kardiológiai szakvizsgálattal igazolt szívizomgyulladás, pericarditis esetén a versenyengedélyek kiadása tekintetében a mindenkor érvényben lévő Sportszakmai útmutató ajánlása szerint kell eljárni.

Magyarán, ha tünetmentes egy COVID-19 fertőzött, aki a betegséggel együtt 3-5 hétig nem edz, az nagyon minimális esetben is 5 hét után kap újra sportorvosi engedélyt. Egy tüneteket mutató sportoló esetében ez akár 2 hónap, sőt súlyosabb esetben sokkal több is lehet. Ha egy csapatban több ilyen eset is előfordul, akkor az a csapat gyakorlatilag kidobta a pénzét és az elvégzett munkát arra bajnoki évre. Mindazonáltal a szigorúság nem indokolatlan, többek között a 22 éves birkózó, Tóth Bendegúz halála kapcsán is felvetődött, hogy a koronavírus fertőzés következményeként alakult ki a végzetes szívmegállás.

A három szakszolgálat által kiadott állásfoglalás egyébként nem csak a profi sportolók számára fontos protokoll, hanem az olyan intenzíven sportoló amatőröket is óvatosságra kell hogy intse, akik sportorvosi engedély nélkül, csak a maguk szenvedélyétől hajtva futnak, kerékpároznak sok-sok kilométert, vagy emelnek jelentős súlyokat egy edzőteremben.

Az egészség természetesen nem játék és nyilvánvalóan előbbre való, mint a sport. De a sport sokak megélhetése is, ezért érthető, hogy amíg lehetséges, addig kompromisszumokkal, junior játékosokkal, de folytatódnak a versenyek. Ám félő, hogy közel a pillanat, amikor a rendszer a megbetegedések megnövekedő száma miatt fenntarthatatlan lesz, és újra le kell állítani a sporteseményeket.

(Fotó: pixabay.com)

süti beállítások módosítása