"Mindenki foglalkozzon egy kicsit többet magával!"
Gégény István 2020. szeptember 01.

"Mindenki foglalkozzon egy kicsit többet magával!"

Váradi Zsuzsanna gyógytornász, népegészségügyi szakember sorsfordító gondolatai.

vzs_nyito1.jpg

Hétről-hétre újabb olyan történettel – interjúval, videós cikkel – jelentkezünk a SZEMléleken, amelynek főszereplője képes volt nem csupán saját sorsát az előítéletek, társadalmi berögződések árjával szemben megfordítani, de mások életére is sorsfordító hatást gyakorol. A SORSFORDÍTÓ sorozat eddig megjelent részei ide kattintva érhetők el.

Aki figyelemmel kíséri a roma értelmiségieket bemutató videósorozatunkat, egy korábbi videós vallomás során már találkozhatott azzal a jelenséggel, amikor egy cigány egyetemistához rendszeresen angolul szóltak a társai, mert nagyobb eséllyel nézték külföldinek, semmint azt feltételezték volna, hogy egy roma származású fiatal egyetemre járna.

Zsuzsanna hasonló tapasztalatokat gyűjtött: őt a piacon szokták megdicsérni, hogy "milyen jól beszél magyarul", merthogy néhányszor arabnak nézik. Pedig már nem elsősorban tanulni jár a Debreceni Egyetemre, hanem ez a munkahelye tudományos segédmunkatársként.

Bár vannak negatív tapasztalatai, mégis úgy véli, nem érdemes azzal foglalkozni, hogy mások mit mondanak rólunk.

– Én nem a másik véleménye vagyok. Ez nem az én cigányságomról szól – mutat rá, hogyan kezeli az ilyen megjegyzéseket.

Szerinte a különbözőségek hangsúlyozása helyett inkább a közös pontokat kellene figyelembe venni. Bár évszázadnyi ideje jelen vannak a romák a Kárpát-medencében, úgy látja, még mindig nem tanultunk meg együtt élni.

Szakmájából adódóan azt is érzékeli, hogy még saját életét illetően sincs számos ember rendben. Tudományos érdeklődése középpontjában ugyanis az egyéni és közösségi egészség témája szerepel.

– Az egészség olyan érték, ami minden más érték élvezhetőségét befolyásolni tudja. Az egészséges ember lesz jó munkaerő, az egészséges ember képes helytállni a baráti, családi kapcsolatokban, így lehet igazán élvezni a megszerzett javakat – hangsúlyozza. Szerinte jelentősen lehetne javítani az egészségtudatosságunkon.

És ezzel vissza is kanyarodik Váradi Zsuzsanna gondolatmenete a címkézős alapfelvetéshez.

– Ha nem érzem magam egésznek, sokkal könnyebb a problémára fókuszálni, másokat okolni azért, ami velem történik. Mindig lehet felelőst találni – tapint rá a sokak életében nehézségeket okozó hárítás problémájára.

A megoldás sem titkos: érdemes lenne többet foglalkozni saját magunkkal.

Minderről maga Váradi Zsuzsanna beszél az alábbi videóban.

* * *

A cikk elkészítését az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta a Nemzeti Tehetség Program részeként, "A tehetséges fiatalok társadalmi felelősségvállalásának erősítése, valamint a tehetséges fiatalok közösségbe, kiemelten alumni közösségbe szerveződésének támogatása" projekt keretében.

süti beállítások módosítása