73 év után váltotta be ígéretét a világháborús veterán
SZEMlélek 2020. augusztus 23.

73 év után váltotta be ígéretét a világháborús veterán

Az egykor ellenséges katona baráti gesztusa bizonyítja, hogy valódi háborús hős.

web3-marvin-strombo-flag-japan-world-war-ii-afp-053_2345678sedrfgtyhudfghj4r5t6y7u8_5.jpg

Noha a 90-es éveiben jár és láthatóan törékeny, Marvin Strombo, a II. Világháború háborús veteránja - aki részt vett a Csendes-óceáni csatákban - elhatározta, hogy betartja egy japán katona számára tett ígéretét, akinek a testét ő találta meg.

Amikor a fiatal amerikai felbukkant a japán katona, Sadao Yasue holtteste mellett, észrevette, hogy egy japán zászlót szorongat az egyenruhája alatt. Marvin-t megérintette a katona őszinte odaadása, és úgy döntött, hogy egy napon visszaadja a kalligrafikus betűkkel díszített zászlót az elesett katona családjának.

A facebook-on nemrég közzétett történet szerint Marvin annyira megrendült, hogy a felvétel során is meg kellett pihennie. Nagy öröm látni, hogy végre sikerült beváltania az ígéretét, ami nyilvánvalóan nagy súllyal nehezedett az életére.

73 év után az Obon Társaság (egy nonprofit szervezet, amelynek célja a háborús áldozatok családjainak megtalálása) segítségével Marvin ismét átrepült a Csendes-óceánon, ezúttal sokkal örömtelibb indokkal. Végül sikerült vissza adnia a Yosegaki Hinomarut (egy szerencsét hozó zászlót, melyet több, mint 180 barát és családtag írt alá) az elhunyt katona testvérének.

Ez a gesztus csodálatos jele volt az elesett katona családja iránti tiszteletnek, és némi megnyugvást is nyújtott nekik ennyi idő után.  "A zászló a kincsünk lesz" – mondta a testvér.

Az idős veterán tette nemcsak az élet, hanem a halottak tiszteletének fontosságát is bizonyítja. Erőfeszítései lehetővé tették az elhunyt katona családjának, hogy nyugalomra leljenek. " Olyan, mintha a háború most ért volna véget, és a bátyám végre szabad lehet" - mondta a testvér.

Forrás:aleteia.org

Összeállította:Szőke Tibor

süti beállítások módosítása