Nyitott kapukkal ünneplik Szent Istvánt Pannonhalmán
SZEMlélek 2020. augusztus 18.

Nyitott kapukkal ünneplik Szent Istvánt Pannonhalmán

Olyan helyekre is be lehet jutni augusztus 20-án, amik máskor nem látogathatóak.

phalmaistvan.jpg

Aligha államalapító királyunk az első személy, aki a legismertebb hazai szerzetesi központ kapcsán eszünkbe jut. Pedig Szent István nem csupán államot, hanem monostort is alapított, mégpedig azzal a szándékkal, hogy a pannonhalmi szerzetesek mindennap imádkozzanak hazánk fennmaradásáért. Eddig jól teszik a dolgukat...

– Monostoralapító Szent István királyunk ünnepén Pannonhalma nyitott kapukkal várja mindazokat, akik el akarnak zarándokolni hazánk ősi szentélyébe, hogy részesei legyenek az itt élő hagyománynak, lelkiségnek, kultúrának – adja hírül honlapján a bencés főapátság.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy augusztus 20-án 9-18 óra között bárki által díjmentesen látogatható az épületegyüttes, amelynek kevéssé ismert helyszíneire is bebocsátást nyerhetnek ezen a napon az erre járók.

Az ünnepi események sorozata 10 órakor kezdődik szentmisével a Szent Márton-bazilikában, majd a Kerengő udvarán Hortobágyi T. Cirill főapát és Kara Ákos országgyűlési képviselő közösen idézi fel Szent István ma is aktuális üzeneteit. Ugyanitt bemutatják a jelenlévőknek Szent István Pannonhalmán őrzött csontereklyéjét.

A nap folyamán egymást érik a további változatos programok: a TriCollis Fogadóépület 2. emeleti vetítőtermében például minden egész órakor „Pannonhalma – ezer év jelenidő” filmet mutatják be, de lesz mozi a főkapu melletti gyerekvetítőben is, ahol a kisfilmek megtekintése mellett makettépítésre is lehetőség nyílik. Lesz még tárlatvezetés a Boldogasszony-kápolnában, szakvezetéses borászati látogatás a pincészetben, a szabadtéri kóstolóteraszról indulva.

13 és 17 órakor be lehet kapcsolódni a szerzetesközösség napközi imájába és vesperásába, 15:30-kor orgonahangversenyt tartanak, ugyancsak a bazilikában

18 órakor megáldják az új kenyeret a Gyógynövénykertben, majd 20 órától Szent István király fiához, Imre herceghez írott – feltehetően bencés szerzetesek által megfogalmazott – intelmeit egy színész és egy improvizatív zenész tolmácsolásában hallgathatják meg a vendégek.

Az orgonahangverseny és az esti művész program kivételével minden más esemény díjmentes, de az adott helyszín befogadóképessége miatt érdemes időben érkezni.

A további részletekről ide kattintva lehet tájékozódni.

Összeállította: Gégény István

süti beállítások módosítása