Két váci püspök egy asztalnál
Gégény István 2020. augusztus 08.

Két váci püspök egy asztalnál

Beer Miklós és Marton Zsolt is részt vesz egy különleges fórumbeszélgetésen.

2vacipuspok.jpg

Az egyházak társadalmi szerepvállalása – kiapadhatatlan téma, tele kihívásokkal, feladatokkal, az aktuális állami hatalommal való kapcsolat előnyeivel és buktatóival.... Ez lesz a témája annak a nyilvános eseménynek, amelyen Marton Zsolt váci püspök, Beer Miklós nyugalmazott püspök, Pásztor Béla veresegyházi polgármester és Platthy Iván nyugalmazott egyházügyi címzetes államtitkár osztja meg egymással és a jelenlévőkkel gondolatait, tapasztalatait.

Utóbbi személynek bőven akad tapasztalata, amelyeket kötetbe is rendezett - a helyszínen be is fogják mutatni az egykori politikus által írt "Párbeszéd az emberért, emlékeim az egyházakról és a társadalomról" könyvet. Ez a bizonyos helyszín pedig a Veresegyházi Katolikus Gimnázium, a fórum moderátora Vörös Károly, az iskola egyik tanára lesz.

S bár valamelyest kuriózumnak számít, hogy az előző és a jelenlegi váci püspök is ott fog ülni az asztalnál, s egyházi oldalról bizonyosan ők is sokat hozzá tudnak majd tenni az érdekesnek ígérkező dialógushoz, a helyi polgármester személyére is érdemes odafigyelni. Pásztor Béla ugyanis minimum nemzeti bajnoka a településvezetésnek, de a világbajnoki rekorderség esélye sem zárható ki: 1965 óta áll ugyanis Veresegyház élén, ami azt jelenti, hogy 55 éve folyamatosan ebben a munkakörben tevékenykedik. Tanácselnökként soha nem volt az állampárt tagja, 1990 óta pedig függetlenként választották újra és újra, mindig meggyőző fölénnyel. Vajon mi a titka?

Platthy Ivánról leginkább azt érdemes a téma kapcsán előzetesen megemlíteni, hogy 1989-1994-ig, így a rendszerváltás folyamatán áthaladva, majd az Antall- és Boross-kormány időszakában is az állam és az egyházak kapcsolatának koordinálására létrejött főosztály szervezője és vezetője volt, majd 1995-1999-ig címzetes államtitkárként a Miniszterelnöki Hivatal Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetőjeként tevékenykedett.

verka_puspok_2020.jpg

(Nyitókép forrása: vaciegyhazmegye.hu)

süti beállítások módosítása