Mit szólna Jézus egy zártkörű elitmiséhez?
Gégény István 2020. augusztus 07.

Mit szólna Jézus egy zártkörű elitmiséhez?

Augusztus 20-án különleges liturgia helyszíne lesz a Szent István-bazilika: az eseményen csak egy előre kiválasztott, szűk kör vehet részt.

privat.jpg

Amit július közepén kérdésként felvetettem, félig beigazolódott. Elmarad a hagyományos Szent Jobb-körmenet, helyette ereklyés áldásban részesülhetnek a hívek. Meggyőződésem, hogy helyes döntés született.

A szentmisét viszont megtartják, de nem úgy, mint eddig. A helyszín a bazilika előtti tér helyett az épület belseje lesz, hívek pedig "lesznek is, meg nem is" – papok jelentkezését korlátozott számban fogadják el a szervezők, hívek viszont egyáltalán nem jelentkezhetnek.

Aki meghívót kap, bemehet, aki nem, az televízión vagy rádión keresztül követheti távolról az eseményt.

Hogy ez így helyes lenne – épp a minden magyart érintő államalapításhoz kapcsolódóan kiválogatni egy viszonylag szűk csoportot, akik egyfajta elit résztvevői kört képezve nem közvetve, hanem személyesen kapcsolódhatnak be a liturgiába –, legalábbis kérdéses.

Biztosan lehetne példákat hozni olyan kivételes esetekre, amikor egy szentmisén sajátos okokból csak egy adott kör tagjai vehettek részt – ilyen volt például a pannonhalmi bencés közösség konventmiséje a járványhelyzet ideje alatt –, de a mostani helyzetben bizonyos papok és bizonyos hívek jöhetnek, bizonyos papok és bizonyos hívek pedig nem (kérdés, hogy feltétele-e egyáltalán a meghívásnak a katolikus egyházhoz való tartozás). De vajon mit takar az a "bizonyos" kitétel?

Vajon mi lehet az a szempontrendszer, ami megfelel az evangéliumi szemléletnek?

Nyilván nincsenek könnyű helyzetben a szervezők, de én sem vagyok egyedül a dilemmámmal. – Mind a járványhelyzet adottságait figyelembe véve, mind a szentmise teológiája szempontjából szokatlan döntés született – nyilatkozta a SZEMléleknek dr. Gájer László teológus, egyetemi tanár, aki azon katolikus lelkipásztorok közé tartozik, akik meghívást kaptak erre a szentmisére. Úgy látja, hogy a szabadtéri ünneplés, vagy az esemény elmaradása talán kevésbé lett volna kifogásolható, mint egy szűk körben megtartott imádság. A zárt térben, így fokozottabb fertőzésveszélyben megtartott szentmise pedig járványügyi kockázatokat rejthet magában. Gájer László szerint a jelenlegi helyzetben szinte lehetetlen optimális megoldást találni, a szervezők pedig megpróbálták a lehető legjobb döntést hozni.

Miután az "online mise" műfajához kényszerűen alkalmazkodtak a katolikusok az elmúlt hónapokban, egy sokadik lehetőségként a valamilyen konkrét liturgikus és technikai szolgálatot végzők jelenlétével, mindenki más távollétében is megvalósulhatna egy ilyen esemény. Nem kellene teljesen lemondani róla, de nem is kapcsolódna össze egy olyan "vagytok ti és vagyunk mi" különbségtétellel, ami idegen Jézus Krisztus tanításától.

Biztosan meg lehet így is szépen ünnepelni, mélyen átélni ezt az alkalmat, de

legközelebb érdemes lenne – Gájer László javaslatát megfontolva – járványügyi és teológiai szempontból egyaránt jobban átgondolni, hogyan ünnepelhetnénk a leginkább méltó módon együtt augusztus 20-án.

(Illusztrációs fotó forrása: Adam Kliczek/Wikipédia)

süti beállítások módosítása