Építő párbeszédeket kívánunk!
SZEMlélek 2020. július 29.

Építő párbeszédeket kívánunk!

A SZEMlélek értékmagazin moderálási alapelvei.

beszelget.jpg

Van egy álmunk: hogy a párbeszéd, amit a cikkeink által kezdeményezünk, mindenkié legyen – közösen fejlődjünk általa, egymás kioktatása, sértegetése helyett. Ha mégis ilyen irányt venne egy beszélgetés, azt sajnos a párbeszédre meghívással való visszaélésnek kell tekintenünk, és élni fogunk a meghívó személy fontos jogával és kötelességével a közös tér tisztaságának megőrzése érdekében.

Erre vonatkozóan az alábbi szempontokat ajánljuk figyelmedbe:

1. A SZEMlélek értékmagazin "Rólunk" szóló rovatában írtakat komolyan gondoljuk.

2. Ennek céljával Facebook-oldalunkon megnyitottuk annak a lehetőségét, hogy ne csak követni, hanem véleményezni is tudd cikkeinket. Senki nem kényszerített erre bennünket, hanem tényleg várjuk és örömmel vesszük hozzászólásaidat.

3. Minden egyes kommentet igyekszünk elolvasni, mert hiszünk abban, hogy ez a virtuális térben – ahogy a való életben egymás meghallgatása – a párbeszéd alapja.

4. A párbeszédnek ott van vége, amikor nem a témához szólsz hozzá, hanem személyeskedsz, vagdalkozol, közlésed stílusa a jó ízlés határait átlépi. A való életben ilyenkor mutatják meg, hogy merre van a kijárati ajtó – mi pedig itt, a digitális valóságban ilyenkor vagyunk kénytelenek moderálni.

5. Általános esetben az első nem odavaló kommentedet töröljük, a második után sajnos el kell búcsúznunk tőled, így meg fogjuk nyomni a letiltás gombot. Nem örülünk neki, de előfordulhat, hogy olyan súlyosan megsérti valaki a párbeszéd szabályait, hogy kénytelen vagyunk egyből kitiltani, a békés gondolkodók közössége védelmében.

6. Fontos tudnod, hogy a cikkeinkben megfogalmazódó gondolatokkal ellentétes véleményeket – ha azok megfelelnek a párbeszéd követelményeinek – szívesen fogadjuk, mert kíváncsiak vagyunk rá, Rád, és néha mi is be fogunk szállni a párbeszédbe, vitába, ha úgy látjuk, érdemes hozzászólnunk a termékeny együtt-gondolkodáshoz.

7. Ha mindenképpen ki akarod magadból írni a dühödet és az indulataidat, azt inkább tedd meg a „négy fal között”! De senki nem akadályoz meg abban, hogy utánanézz az adott témának, dolgozz vele, és ha azt látjuk, hogy az így befektetett munkával megformált véleményed előbbre visz bennünket és az olvasókat, megígérjük, hogy közzétesszük az írásodat – amint ez többször elő is fordult már.

A közösség, a nyitottság és a párbeszéd jegyében, barátsággal üdvözlünk:

a SZEMlélek értékmagazin szerkesztői csapata

(Illusztráció forrása: alburychurch.org.au)

süti beállítások módosítása