Pontosan egy év múlva kezdődik az olimpia. Vagy mégsem?
GundelTakácsGábor 2020. július 23.

Pontosan egy év múlva kezdődik az olimpia. Vagy mégsem?

Japán egészségügyi szakértők aggódnak a 2021 nyarára eltolt olimpia járványügyi hatásai miatt, a japán lakosság is meglehetősen óvatos és pesszimista.

q4oidmkrbrhm17vwabki_6_szerk2.jpg

Miközben az élet visszarendeződése és a járvány második hulláma közötti bizonytalanságban élünk, egyes japán szakértők arra számítanak, hogy még egy év múlva sem leszünk túl a Covid-19 világjárványon. Japánban több szakértő is hangot adott azon véleményének, hogy az olimpia 2021-ben is egészségügyi kockázattal jár és növelni fogja a megbetegedések számát. Aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a globális egészségügyi válság 2021-re nem fog megfelelő szintre süllyedni, már csak azért sem, mert az egyes országok a járvány elleni küzdelem különböző szakaszaiban vannak.

Daiichi Morii, az Osakai Egyetemi Kórház járványügyi szakértője szerint az olimpia és a paralimpia megrendezése új lendületet ad majd a járványnak.

– Ez nem kétséges – mondta a Reuters hírügynökség tudósítása szerint. – Csak addig tudjuk a vírust ellenőrzés alatt tartani, amíg nem engedjük meg, hogy emberek utazzanak be az országba a világ minden részéről. Egy olyan eseménnyel, mint az olimpia, egészen biztosan behurcolják a vírust is és a járvány elkerülhetetlenül újra fellángol.

Az olimpia megrendezését jelenleg csak nézőkkel tudják elképzelni a NOB vezetői, de még ha a nézőket ki is tiltanák, akkor is mintegy 12.000 sportolót, továbbá edzőket, sportszakembereket, sportvezetőket, az országos és a sportági szövetségek képviselőit, sportbírókat, kommunikációs és műszaki szakembereket és újságírókat kéne úgy beutaztatni, és heteken át kontrollálni, hogy ne törjön ki újabb járvány. És ha ez sikerült, akkor már kezdődik is a paralimpia.

A Reuters idézte Atsuo Hamadát, a Tokiói Orvosi Egyetem kórházának professzorát is, aki arra figyelmeztetett, hogy még ha a játékok előtt sikerül is kifejleszteni egy vakcinát, akkor is "szinte lehetetlen, hogy azt időben alkalmazzák az egész világon".

Japánban a járvány kitörése óta július 12-ig összesen 21 129 koronavírus esetet jelentettek és 982 halálesetet regisztráltak. Az esetek száma Tokióban eddig viszonylag alacsony maradt, de épp ebben a hónapban volt egy hirtelen kiugrás. A napi új fertőzöttek száma 200 fölé nőtt. Nem csoda, hogy felerősödtek a pesszimista hangok. A Kyodo japán hírügynökség által pár napja közzétett közvéleménykutatás szerint a japán polgároknak csak 23,9 százaléka helyesli a jövő évi olimpia megrendezését. 36,4 százalék a további halasztás mellett van, 33,7 százalék törölné a tokiói olimpiát. A NOB elnökének jelenlegi álláspontja szerint elképzelhetetlen egy újabb halasztás, ha nem tudják egy év múlva megrendezni az olimpiát, akkor törlik.

A – még nem létező – vakcina megfelelő alkalmazása is számos kérdést vet fel. Bizonyítottan oltással kell rendelkezniük az országba érkezőknek. Ezeket mind le is kell ellenőrizni a beutazáskor. De ez csak akkor lehet megoldás, ha egy, a világ minden országában elfogadott és alkalmazott - ma még szintén nem létező - protokoll szerint oltják be az embereket, beleértve a dokumentációt is.

Az is egyértelmű, hogy olimpiát csak akkor lehet rendezni, ha minden ország egyenlő esélyekkel vehet részt. Az elképzelhetetlen és a már amúgy is régen lesajnált Coubertin-i eszme újabb sárba tiprása lenne, ha bizonyos országokat nem engednének részt venni, mert náluk túl sok a beteg.

Az olimpia megrendezése manapság már nem egyszerűen a világ sportünnepe, hanem politikai kérdés is. Mint ahogy az is, hogy miképpen sikerül megbirkózni a járvány egészségügyi és gazdasági hatásaival. Márpedig a játékok megrendezése mindkettő szempontjából súlyos problémát jelent. Nehéz emberi és politikai döntés, hogy az olimpia megrendezése, a járvány kivédése és a gazdasági problémák kezelése miképpen összeegyeztethető.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach múlt héten azt nyilatkozta a L'Equipe című francia sportnapilapnak, hogy egyszerűbb lenne lemondani a Tokió Olimpiát, mint plusz munkát és plusz költségeket vállalva egy év múlva megrendezni.

Az olimpia elhalasztása kizárólag problémákkal jár. Rengeteg logisztikai kérdést kell megoldani, ki kell alakítani több tízezer ember vonatkozásában – és ebben már nem csak a külföldről érkezők, hanem a japán szervezők, önkéntesek és nézők is benne vannak - egy olyan általános és napi egészségügyi protokollt, amire olimpián még soha nem volt szükség és mindez ráadásul jelentősen növeli a költségeket annak ellenére, hogy a szervezőbizottság és a NOB igyekszik jelentősen csökkenteni a kiadásokat és számos, nem közvetlenül a sporteseményekhez kapcsolódó eseményt, továbbá kényelmi kiadást kivettek a programból és a költségvetésből.

– A játékok törlése sokkal egyszerűbb lenne: megszűnnének a gondjaink, és felmarkolnánk egy tetemes biztosítási összeget – mondta az említett interjúban Thomas Bach. – De mi azért vagyunk, hogy megrendezzük az olimpiákat, nem azért, hogy eltöröljük.

– Meg kell vizsgálnunk, hogy mit kell mindenképpen megtennünk és mi az, amit elhagyhatunk. Ki kell találnunk számos új módszert a szervezés, a logisztika és az egészségügyi eljárások terén. A válság megmutatta, hogy nagyobb szolidaritásra van szükség a sportban, de a társadalomban is. Remélem, hogy ez jobb együttműködést fog eredményezni a nemzetközi szövetségek és a főbb rendezvényszervezők között.

A halasztással kapcsolatos szervezőmunka gőzerővel zajlik. Jelen állás szerint tartható a terv, hogy 2021 július 23. és augusztus 8. között megrendezzék az olimpiát, majd két héttel később a paralimpiát. Legalábbis a tervnek az a része tartható, ami a szervezőbizottságon múlik. Ám ahogy nem egy japán szakember is hangoztatta, aggályos, hogy a kellő mértékben és az egész világon enyhül-e a járvány.

(Nyitókép: tokyo2020.org)

süti beállítások módosítása