Az egyház gyengesége összefügg a hit válságával
SZEMlélek 2020. július 02.

Az egyház gyengesége összefügg a hit válságával

Irmgard Schwaetzer elnök nagyon komolyan veszi az evangélikus egyház helyzetét.

2020-07-02.png

Körülbelül 270 000 ember hagyta el az egyházat 2019-ben. Ezen felül több tag hal meg, mint amennyi új tag csatlakozott a közösséghez. Az evangélikusok létszáma zsugorodik, és át kell formálni magát a jövő nemzedéke számára. Novemberben a németországi evangélikus egyház zsinatja (EKD) úttörő döntéseket készül hozni. Egy interjúban Irmgard Schwaetzer elnök elmagyarázza, mely ötletek lesznek napirenden, és hogy a járvány hogyan súlyosbítja a pénzügyi helyzetüket.

– Az evangélikus egyház már két éve is felvetette, hogy készülni kell a jövőre. A tagok csökkenő száma miatt 2030-ra meg akarják takarítani a költségeik egyharmadát. Ezenkívül az adóbevételek összeomlása is várható a Covid-válság miatt. Mennyire súlyos a helyzet?
– Nagyon komoly, de nem fogunk megijedni. A Covid feltárta, hogy a keresztény egyház gyengesége a hit válságához is kapcsolódik. Mindenekelőtt ezt spirituális orientációval akarjuk ellensúlyozni. Természetesen ott vannak még a pénzügyi kérdések. Feltételezzük, hogy az egyházi adó csak ebben az évben 10-25 százalékkal  fog csökkenni.

– A jövő irányáról a novemberben megrendezésre kerülő zsinatnak kell döntenie. Pontosabban: Mely területeken kell változtatni?
– Új koncepciót mutatunk be minden olyan területre vonatkozóan, amelyben az evangélikus egyház aktív szerepet vállal. Néhol ez az erőforrások csökkentésével jár majd együtt, máshol nem változtatunk,  néhány helyen pedig növekedést tervezünk. A döntést prioritás szerint hozzák majd meg, alapvető kritériumok figyelembe vételével, mint a közösségépítés vagy az evangélikus egyház nyilvános jelenlététének növelése.

– Pénzügyi viták sora követi egymást. Sokan az egyházi üzenet hitelességének elvesztéséről panaszkodnak. Mit tudtok tenni ez ellen?
– A 2017-es reformáció évfordulóján láthatták, mi működik jól, és mi nem. Amikor látjuk, hogy a tradicionális formák, többek között az istentisztelet formái, már nem érintik meg annyira a közösséget, át kell gondolnunk a dolgot. A karantén hónapjai világossá tették, hogy milyen új, kreatív formák állnak rendelkezésünkre. 

– Kulcsszó a "tagsági hűség": az Evangélikus Egyház erre koncentrál? Milyen szerepet játszik a tagok toborzása?
–Sok plébániában vannak elkötelezett hívek, akik egyáltalán nem tagjai az egyháznak. Beszélgetni akarunk ezekkel az emberekkel, megpróbáljuk őket egységbe fogni. Erre kell összpontosítanunk úgy, hogy közben semmiképpen sem szabad elhanyagolni a rég hűséges egyháztagok elvárásait sem.

– A vírus okozta válság során sok kritika érte az egyházakat, hogy nem emelte fel a szavát a vallásszabadság korlátozásai ellen. Beszélhetünk itt egyáltalán hibákról?
–A kezdetektől fogva biztosnak vettem, hogy be kell tartanunk az iránymutatásokat a pandémia leküzdése érdekében, a keresztény önképünk figyelembevételével. Megfigyeltem, hogy számtalan digitális módja létezik a működésünknek, ideértve az elkötelezett lelkészek lelkipásztori gondozását is - telefonon keresztül vagy távolságtartóbb helyszíni látogatásokkal.

Az evangélikus egyház az elmúlt időben nem tett látványos bejelentéseket. Jól teljesítette a munkáját, amint az a digitális csatornák látogatóinak számából is kitűnik.

– A zsinatnak döntenie kell a jövőről. A konferenciát novemberre tervezik megtartani, Berlinben. A világjárvány ellenére is maradnak az eredeti tervnél?
– Jelenleg egy nagyon szigorú higiéniai koncepcióban gondolkodunk. Vagyis az egyébként nagy tömegeket vonzó eseményt vendégek és fogadások nélkül, digitális bizottsági ülésekkel és rövidebb idő alatt szeretnénk lebonyolítani. A terveink szerint két és fél nap alatt lezajlik,de a digitális bizottsági ülésekre már korábban sor kerül.

A teljes interjút német nyelven ide kattintva olvashatják.

Összeállította:Szőke Tibor

 Forrás:evangelisch.de

süti beállítások módosítása