Elutasítják a betegek halálba segítését Németországban
SZEMlélek 2020. június 29.

Elutasítják a betegek halálba segítését Németországban

A német Alkotmánybíróság még februárban fogalmazta meg "az önrendelkezéses halálhoz való jogot" vagyis  úgy döntött, nem egyeztethető össze az alaptörvénnyel a kegyes halál  - az eutanázia tilalma. 

injekcija_-inekcija-eutanazija-vakcina_660x330.jpg
Utalva ezzel az egyén szabadságára és önrendelkezésére. "Az általános személyiségi joghoz hozzátartozik a halál önálló megválasztásának joga, amely az élet befejezésének szabadságát és az ehhez önkéntes alapon nyújtott segítség igénybe vételének szabadságát is jelenti."

A katolikus társadalmi szervezetek szövetsége elutasítja az eutanázia támogatását kórházaikban és idősotthonaikban. A múlt kedden közzétett cikkben kijelentették, hogy alkalmazottaik, például az orvosok és ápolónők "nem járulnak hozzá az öngyilkosság előkészítéséhez vagy végrehajtásához". A nyilatkozatot 13 katolikus szervezet írta alá, köztük a Caritas és a Marienhaus Alapítvány. Így állításuk szerint 634 kórházat és szociális intézményt képviselnek Németországban.  

Szerintük az öngyilkosság támogatása veszélyezteti a különösen kiszolgáltatott emberek életét és nyomást gyakorolhat az idős és beteg emberekre, hogy véget vessenek életüknek, védve ezzel a családjukat  a nehéz és stresszes körülményektől.
A cikk azt mondja, hogy
keresztény szempontból Isten az emberi életet minden fázisban igényli és elfogadja. Ezért védeni kell.
"Úgy gondoljuk, hogy az öngyilkosság üzleti alapon történő előmozdítása összeegyeztethetetlen azzal a megbízatással, hogy segítsük a betegeket, a gyenge és idős embereket és a fogyatékossággal élőket, és ott legyünk melettük." Az öngyilkosság üzletszerű támogatása helyett a szövetség felszólítja az öngyilkosság-megelőzés és a palliatív ellátás kiterjesztését.

Múlt héten kedden, a Keresztény Orvosi Szövetség (ACM)  egyértelműen elhatárolódott a kérésre történő gyilkosságok elősegítésétől. 
Hétfőn az orvosi jog, az orvosi etika és a palliatív gyógyászat szakértői tettek javaslatot az új jogi szabályozásra. A Münchenben beterjesztett jogalkotási javaslat célja a Szövetségi Alkotmánybíróság által megkövetelt önrendelkezési halál szabadságának biztosítása, ugyanakkor azon öngyilkosságok megakadályozása, amelyek nem szabad és megalapozott döntésen alapulnak - mondta Gian Domenico Borasio. A tervezet hangsúlyozza az orvosok fontos szerepét az öngyilkosságban való segítségnyújtásban.
Összeállította: Szőke Tibor
Forrás:katolisch.de
Kép:sxc.hu
süti beállítások módosítása