Két fiatal jószándékából nemzetközi hálózat született
SZEMlélek 2020. június 11.

Két fiatal jószándékából nemzetközi hálózat született

Két amerikai tinédzser, akik a járvány kitörés közben kezdtek segíteni a nagyszüleiknek, jószándékukat országos szintű önkéntes kézbesítési szolgálattá alakították.

2020-06-10.pngA történet úgy indult, hogy Dhruv és Matt, még a járvány kezdetén bevásároltak nagyszüleiknek az első fertőzöttek megjelenésekor a washingtoni régióban. Hamar felismerték, hogy nagyobb igény lenne rájuk és szolgáltatásaikra. Sok idős amerikai van, akiknek nincsenek fiatalabb rokonaik a közelben és nincs, aki segítsen nekik.

Létrehoztak egy programot, amely összeköti az időseket az önkéntesekkel, akik segítenek a bevásárlásban és egészen a házuk ajtajáig viszik a megvásárolt holmikat. Márciusban kezdték, közvetlenül az iskolák bezárása előtt, ami hirtelen nagyon sok időt adott nekik és segíteni vágyó osztálytársaiknak.

Eredetileg azt tervezték, hogy hálózatuk a középiskola tanulóiból álljon, de egy héten belül elkezdtek kibővülni a növekvő igények miatt. A második hét végére Matt és Dhruv már a megyén kívül is létrehozott egy csoportot, mostanra tucatnál is több helyen alakultak tinédzser önkéntesekből álló segítők.

"Nagyon gyorsan növekszik a kereslet" - mondta Dhruv. "Nehéz a logisztika kidolgozása."

Az élelmiszert szállító tinédzserek többsége rendelkezik jogosítvánnyal, de Matt és Dhruv nem, ezért sétálnak, kerékpároznak vagy telekocsiban szüleikkel mennek boltba, hogy egy ügyfél megrendelését teljesítsék. Csoportjuk már 350 szállítást hajtott végre.

Montgomery megyében a csoport mintegy 250 önkéntest foglalkoztat. Néhányan vásárolnak és szállítanak, és van egy logisztikával foglalkozó csapat, amely összeköti az idősöket az önkéntesekkel. Mások a csoport közösségi média felületét működtetik.

Az időskorúak, akik érdeklődnek a szolgáltatás iránt, e-mailen üzenhetnek a csoportnak és megadhatják a lakcímüket és a szállítások preferált ütemezését. A tizenévesek kineveznek egy önkéntest, és az ügyfél e-mailt küld egy élelmiszerlistával. Amikor az önkéntes el tud menni a boltba, felhívják az ügyfelet, hogy megerősítse a szállítási időt.

Az önkéntesek, akik szállítanak, kesztyűt és maszkot viselnek, amelyeket Matt szerint ingyenesen kaptak a helyi maszkot készítő szervezetektől.

Matt szerint természetes, hogy a tizenévesek önkéntes munkát vállalnak, mert az idősebb felnőttek sebezhetőbbek. Plusz, nekik minden bizonnyal van most idejük erre.

Forrás:The Washington Post

Feldolgozta:Szőke Tibor

 

süti beállítások módosítása