Ilyen gyereknapi köszöntést ritkán lát a világ!
Gégény István 2020. június 02.

Ilyen gyereknapi köszöntést ritkán lát a világ!

Rongyláb atya és kollégái táncos videóval üzenték meg diákjaiknak, mennyire hiányoznak nekik.

szentimre1.jpg

Egy katolikus gimnázium kapcsán számos dolog eszünkbe juthat, ám a dobogós asszociációk között aligha szerepel a buborékfújó, vagy épp ritmusra vasaló pedagógus, a szobájában oktatótársait leköröző lazasággal táncot ropó iskolalelkész...

Pedig a nyíregyházi Szent Imre gimi tanárainak gyereknapi videóüzenete nem úgy indul, mint amiből valami fergeteges poén kerekedhet: klasszikus karanténmozi, a maga sokszínű egyszerűségével, néhol nem éppen médiaképes megvilágítással, de sok szeretettel fűszerezve. Egy verset mondanak (többnyire olvasnak) a diákjaikat köszöntő oktatók – Csorba Piroska "A gyermekkor" című szerzeményét –, némelyikük kifejezetten küszködik a könnyeivel.

De ez még csak bevezető az érzelmek áradásához. A videó felénél érkezik ugyanis a szappanbuborékokat fújó tanerő, beúszik egy világsláger jól ismert dallama, és az irodalom óra átfordul testnevelésbe.

Bár több ígéretes mozdulatsort is láthatunk, a képzeletbeli pálmát mindenképp Nagy Csaba katolikus pap viszi el, aki igazi rongyláb-produkcióval segít helyreigazítani azt a képet, ami a papság kapcsán eddig bennünk élt. A videó alább látható.

A történet úgy teljes, hogy jelzem: ebben a suliban tanultam magam is. Sőt, az ország másik felében élve ritkán jutok csak el szülővárosomba, de Pünkösd vasárnapján épp otthon jártam, ráadásul az iskola kápolnájában vettem részt szentmisén. A videón is látható Nagy Csaba eddig ismeretlen volt számomra. Kedves, szívhez szóló stílusára, beszédére már a mise közben felfigyeltem, ám a jelleméből fakadó meglepetés a liturgia végén érkezett. Minden gyereket, így a mi fiainkat is kihívta ugyanis a záró áldás előtt az oltárhoz, akik 1-1 tábla csokoládéval tértek vissza. Búcsúszavaival pedig jelezte, hogy a régebb óta fiatalok sem fognak üres kézzel távozni. Így is lett: mire indultunk kifelé, már ott állt a kapuban két segédjével, apró édességek osztogatásával koronázva meg ezt a lelkes többszörös ünnepnapot.

szentimre3.jpg

Hát nem ilyeneké a mennyek országa?

süti beállítások módosítása