Hatalmas napelemes keresztet épített egy lengyel pap
SZEMlélek 2020. április 22.

Hatalmas napelemes keresztet épített egy lengyel pap

Ami éjszaka még neonfényekben is pompázik: kékben, vörösben vagy lilában egy közép-lengyelországi templomon, Pleszewben. Nappal pedig biztosítja az elektromosságot a templom világításához, fűtéséhez és a légkondicionálásához.

2020-04-21_3.png

A kereszt a częstochowai Miasszonyunk templom "zöld" papjának, Krzysztof Guziałeknek az ötlete volt. 2018 nyarán érkezett a plébániára és azon gondolkodott, hogyan fizeti majd az óriási villanyszámlát.

Napelemek felszerelése mellett döntött és kereszt alakba rendezte őket. 

– Isten embereként és plébánosként kettőt az egyben megoldás született: egy kis gazdasági haszon egy kis megváltással a magam és közösségem számára.

– mondta az 57 éves Guziałek atya, aki nemrég még saját zsebből fizette a villanyszámláit.


A klímaváltozás kérdése eléggé szembeállította a szénfüggő és hithű katolikus Lengyelországot az Európai Unióval és a Vatikánnal. „Az ökológia nagyon veszélyes jelenség” – mondta a krakkói érsek egy tavalyi tévéinterjúban.

Guziałek atya hisz abban, hogy az emberek gondját kell viseljék a Földnek. „Nincs végtelen mennyiségű szenünk. Nincs elég nyersanyagunk a mélyben, hogy sok generációt kiszolgáljon. Muszáj használnunk Isten ajándékait: a szelet, a napot.”

"A napelemes kereszt a gazdaságosság, az ökológia és a hit mesés kombinációja. Fantasztikusan néz ki, különösen éjszaka, amikor világít."

Az atya azt reméli, hogy tudatosabb cselekvésre ösztönöz másokat is a környezetvédelem ügyében

Mindnyájunknak el kell gondolkodni azon, hogy mit tehetünk, nemcsak magunkért, hanem a következő generációkért is.

Mentsük meg a Földet, mentsük meg a világot!

2020-04-21_2.png

(Forrás: Reuters)

süti beállítások módosítása