A 70 éve született Esterházy Péterre emlékeztek
SZEMlélek 2020. április 14.

A 70 éve született Esterházy Péterre emlékeztek

Esterházy Péter (1950-2016) születésének 70. évfordulóján rendhagyó hangoskönyvet tett közzé a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), az író és felesége könyvtárát pedig a Magyarországi Evangélikus Egyháznak ajándékozta az Esterházy-család.

esterhazy.jpg

 

Esterházy Péter Utazás a tizenhatos mélyére című, 2006-ban a Magvető Kiadónál megjelent regényét olvasták fel a PIM munkatársai, így emlékezve a 2016-ban elhunyt Kossuth-díjas író, publicista születésének évfordulójára.

Elsősorban olyanokat kért fel az intézmény a kezdeményezéshez, akik ismerték, találkoztak vagy dolgoztak Esterházy Péterrel. A felkérésre 39 múzeumi kolléga, kézirat- és művészeti táros, múzeumpedagógus, irodalom-és művészettörténész vállalkozott, hogy egy-egy hosszabb-rövidebb részt felolvasva vegyenek részt a rendhagyó megemlékezésben. Olyan könyvet választottak, amely eddig még nem jelent meg hangoskönyv formájában. Az intézmény a Vakok és Gyengénlátók Szövetsége számára szeretné célzottan is elérhetővé tenni a regényt.

Ma jelentették be, hogy az Esterházy-család a Magyarországi Evangélikus Egyháznak ajándékozta az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárat. 

A  Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodája és az Evangélikus Országos Gyűjtemény is Budapesten, a Szentkirályi utca 51. szám alatt található. Számos könyvritkaság mellett itt őrzik többek között Luther Márton végrendeletét, a Vizsoly Biblia egy példányát és a gyűjtemény a Podmaniczky-Degenfeld Könyvtárral is büszkélkedhet. E kulturális miliőbe kerül a kortárs magyar szépirodalom egyik meghatározó szerzőjének, Esterházy Péternek és feleségének, Esterházy Gittának közel tizenötezer kötetes könyvtára.

(Forrás: MTI, evangelikus.hu)

süti beállítások módosítása