"Ezen a Húsvéton megfordult a világ rendje"
SZEMlélek 2020. április 10.

"Ezen a Húsvéton megfordult a világ rendje"

"Add Istenünk, ahogy vasárnap reggel a zárókő elmozdul, és a sír megnyílik, úgy mozduljon szívünkről minden nehéz és mozdíthatatlan kő."

aab2.jpg

"Hányszor vártunk már ítéletre. Vizsgaeredményre, szerelmünk válaszára, orvosi leletre. S legtöbbször előre tudtuk, mi lesz az eredmény. Jézus biztosan tudta, hisz azért jött e világra, hogy ezt a halálos ítéletet megkapja, mert azért küldte az Atya, hogy feláldozza magát értünk, ő legyen, aki megváltja Ádám és Éva ősbűnét. Elítéltessen, meghaljon, „szálljon alá poklokra” és lehetőséget adjon. Mire? Az örök életre. Jézus az Áldozati Bárány, aki elveszi a világ bűneit. Nem vette el a világ bűneit, de elvette a büntetés kikerülhetetlenségét, megnyitotta a lehetőséget a bűnbocsánatra. Addig a húsvétig, ha valaki ki akarta engesztelni az Istent, akkor áldozatot mutatott be, kecskét, juhot vagy marhát. Az oltárra tette és elégette. Ezen a Húsvéton megfordult a világ rendje, az Atya kiengesztelésül a bűnös ember helyett maga hoz áldozatot, s nem pótolható állatot áldoz fel, hanem egyetlen fiát."

Ezekkel a sorokkal kezdődik az a Keresztút, melyet Jávor Béla ügyvéd, közíró, publicista juttatott el szerkesztőségünknek, aki idén március 15-én József Attila-díjat kapott. Az alábbi képre kattintva sorra olvashatók a Keresztút állomásai.

 

Dr. Jávor Béla ügyvéd-író számos népszerű könyv szerzője. Az ELTE Jogi karán, illetve a Pázmány Péter Hittudományi Akadémián szerzett diplomát. Alapító tagja a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének, a Nemzeti Körnek, az Apostolok asztaltársaságnak. Jegyzeti hallhatók a Katolikus Rádióban.

(Fotó: sacrecoeur-lyon.fr; immaculee-conception.net)

süti beállítások módosítása