Kiürültek az autópályák
SZEMlélek 2020. április 03.

Kiürültek az autópályák

Nagy lejtmenetben van a gazdaság. Néhány „hírszerző" cég algoritmusokkal elemzi a műholdképeket, és azt számolja, hogy melyik nap hány autó parkolt a nagyobb szupermarketek parkolóiban.

7r32zjhsu3txbi7gs.png

A hajóforgalmat is megnézik a hírszerzők. Az Orbital Insight jelentései négyhetes késleltetéssel lesznek nyilvánosak, és ez koronás időkben felér egy örökkévalósággal.

A műholdas adatok elemzése alapján a cég most Kínáról meri azt állítják, hogy lassan visszatér az élet: a pekingi Negyedik Körgyűrűn például március 6-án már,  egy adott pillanatban, átlagosan 617 autót láttak a műholdak, míg január 28-án még csak 200-at, de persze még ez is messze van a válság előtt tapasztalt, 1900 autós forgalomtól. Egy fejlesztőcég parkolói is úgy megteltek március 4-én (455 autó), mint a válság (152 autó) előtt volt szokás.

A gazdasági aktivitás ingadozásaival átmenetileg szorosan összefügg (és gyorsan mérhető) az áramfogyasztás is. Ezt vizsgálta Steve Cicala, a Chicagói Egyetem másik közgazdásza, ráadásul az időjárási viszonyoktól megtisztítva. Vészjósló, hogy az áramfogyasztás Olaszországban csütörtökre már 28 százalékot esett február 21. óta, és még még a megállás sem látszik, nemhogy a felépülés. Cicala tweetjei alapján ráadásul csütörtökre már 31 százalékos volt az olasz, és 13 százalékos a teljes EU-s visszaesés (a német, lengyel, cseh némileg kisebb, a spanyol, belga osztrák nagyobb), illetve 10-15 százalékos a kaliforniai és a New York-i. Cicala Magyarországot is külön megnézte, és az elmúlt két hétben 6 százalékos visszaesést talált a szokásoshoz, várhatóhoz képest.

Forrás: Quibit

süti beállítások módosítása