Se lábmosás, se körmenet – jelentősen megváltoznak a nagyheti katolikus szertartások
SZEMlélek 2020. március 25.

Se lábmosás, se körmenet – jelentősen megváltoznak a nagyheti katolikus szertartások

A világjárvány idején nem csupán a hívek jelen(nem)léte miatt lesz különleges az idei Húsvét.

husvet_2.jpg

Magyarul is megjelent az a rendelkezés, amelyet a katolikus egyház liturgikus szabályozásért felelős szervezeti egysége, az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció vezetői adtak ki. A dekrétumot Robert Sarah bíboros, a kongregáció prefektusa és Arthur Roche érsek, szervezet titkára szignálta.

A 153/20 hivatkozási számú dekrétum a Covid-19 járvány idejére határozza meg a "Szent Három Nap" ünneplését illető módosításokat. A bevezetőben ez szerepel a rendelkezés indoklásaként:

"Ebben a nehéz időszakban, amit a Covid-19 okozta járvány jelent, figyelembe véve, hogy a kiadott rendelkezések miatt a liturgiák közös ünneplése a templomokban ellehetetlenült, ahogy azt a megyéspüspökök a saját területükre vonatkozóan jelezték, beadványok érkeztek ehhez a Kongregációhoz a közelgő húsvéti ünnepek kapcsán. Ezért, erre vonatkozóan, a következő általános elveket és tanácsokat ajánljuk a püspököknek."

A teljes dekrétum ide kattintva érhető el, az alábbiakban néhány részletek idézünk:

Mint a liturgikus év szíve, a Húsvét, egyetlen másik ünnephez sem hasonló: három napon keresztül történő ünneplése, a Húsvéti Szent Háromnap, melyet megelőz a Nagyböjt és megkoronáz a Pünkösd, nem helyezhető át.

Alkalmazkodva a különféle országokban lévő konkrét helyzethez, a püspök megteheti, hogy a krizmaszentelési misét egy későbbi dátumra halasztja.

Nagycsütörtökön, a székesegyházakban és a plébániatemplomokban, olyan mértékben, amilyenben a valóságos helyzetet figyelembe véve a felelősök lehetségesnek tartják, a papok koncelebrálhatják az Utolsó vacsora emlékmiséjét. Ugyanakkor kivételesen minden pap engedélyt kap arra, hogy megfelelő helyen, ezen a napon nép nélkül is misét (magánmisét) celebráljon. A Lábmosás fakultatív szertartását hagyjuk el.

A húsvéti vigília szertartása: ünnepeljék a székesegyházakban és a plébániatemplomokban, olyan mértékben, amilyenben a valóságos helyzetet figyelembe véve a felelősök lehetségesnek tartják. "A vigília ünnepélyes megkezdése: a Lucernárium (Fényünnepség)" részből hagyjuk el a tűzgyújtást. A húsvéti gyertya meggyújtását követően a körmenetet elhagyva hangozzék el a Húsvéti Örömének (Exultet).

A népi vallásosság kifejezései és a körmenetek esetében, melyek gazdagítják a Nagyhetet és a Szent Háromnapot, a megyéspüspök jogosult dönteni arról, hogy áthelyezésre kerüljenek-e más megfelelő napokra, pl. szeptember 14-re és 15-re.

(Forrás: magyarkurir.hu, illusztráció: jimmylarche.com)

süti beállítások módosítása