Ferenc pápa hívek nélkül mutatja be a nagyheti szertartásokat
SZEMlélek 2020. március 15.

Ferenc pápa hívek nélkül mutatja be a nagyheti szertartásokat

Lehet, hogy Húsvétvasárnap már újra nyilvános szentmisét tart a katolikus egyházfő.

papa_nagyhet.jpg

Szokatlan döntést hozott a Vatikán: március 14-én jelent meg a Szentszék közleménye, miszerint a koronavírus okozta járvány miatt a pápa a nagyheti liturgiákat zártkörűen fogja bemutatni. Noha idén az április 6-12. közötti időszakra esik, tehát szűk egy hónap van még addig, elővigyázatos döntés született.

Így olvasható az angol nyelvű üzenet a pápai audienciákat és rendezvényeket szervező prefektúra honlapján:

The Prefecture of the Pontifical Household announces that, because of the current global public health emergency, all the Liturgical Celebrations of Holy Week will take place without the physical presence of the faithful.

Furthermore, this Prefecture informs that until April 12 the General Audiences and the Angelus presided over by the Holy Father will be available only in live streaming on the official Vatican News website.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a döntés nem zárja ki, hogy április 13-án már hívek részvételével ünnepelheti a pápa a húsvétvasárnapi szentmisét.

A döntés szokatlan, ám semmiképp sem váratlan az előzmények fényében. A zárt templomokkal ünnepelt Húsvét témájában írt cikkünk ide kattintva olvasható.

zarva_1.jpg

 

(Forrás és fotó: vatican.va via cruxnow.com)

süti beállítások módosítása