Itt a lehetőség, hogy pizsamában mentsük meg Itáliát!
SZEMlélek 2020. március 10.

Itt a lehetőség, hogy pizsamában mentsük meg Itáliát!

Olasz hírességek álltak az „én itthon maradok” kampány mellé.

aa4_12.jpg

Az olaszok próbálnak pozitívan állni a „házi karanténhoz", a nehézségben felfedezni, hogyan használhatják fel jól a kényszerpihenő idejét.

Kiss Eszter idegenvezető, aki a Hello. Itt Firenze facebook oldalon osztja meg gondolatait, élményeit, a Retro Rádió műsorában számolt be arról, hogyan telnek a napjai most, hogy Olaszországban egyre jobban terjed a koronavírus.

aa2_48.jpg
Gyakori kézmosás, találkozáskor a kézfogás, puszi mellőzése, egyméteres távolságtartás, és hogy ne érjünk az arcunkhoz – ezeket a tanácsokat egyre szigorúbb előírások követték először Itália északi részein, mostanra pedig már az olasz csizma egész területén. Hiába próbálták a hatóságok az északi részeken tartani a betegséget, sokan délre utaztak abban a reményben, hogy így elkerülhetik a fertőzést. Ennek vetett gátat az a felszólítás, hogy a lakóhelyüket csak nyomós indokkal hagyják el az emberek.

Persze nem lehet minden ember mellé rendőrt állítani, ezért nagyon fontos, hogy mindenki személyes felelősséget vállaljon, és a szokásait egy időre megváltoztassa. Minden hírcsatorna együttműködésre szólít. Ezért született az „io resto a casa” (otthon maradok) kampány. Énekesek, színészek, ismert személyek álltak az ügy mellé, hiszen aki nem mozdul ki otthonról, nem érintkezik másokkal, az nem fog megfertőződni és nem fog fertőzni.

A legtöbb, amit tehetünk, hogy nem mozdulunk ki – állítja a Firenzében élő idegenvezető.

Ez nem nagy áldozat ahhoz mérten, amit az orvosok nap mint nap végeznek hiszen óriási nyomás alatt vannak: nincs elég lélegeztető gép, nincs elég ágy az északi, legjobban felszerelt kórházakban. Ha a koronavírus átterjed a déli területekre, ahol rosszabb az egészségügyi ellátás, abból súlyos helyzet adódhat. 

Mindenki maradjon otthon – kérte Giuseppe Conte miniszerelnök – ha ezt az áldozatot mindenki meghozza és sikerül átvészelni így két hetet, a virológusok szerint talán sikerül legyőzni a járványt.

aa3_24.jpg
Ismert és hétköznapi emberek internetes vidókon osztják meg a gondolataikat arról, hogyan lehet hasznosan eltölteni ezt a két hetet: végre együtt beszélgethet a család, elolvashatnak egy-egy könyvet, rendezgethetik a családi fotókat, társasjátékot játszhatnak, alaposan kialhatják magukat vagy elvégezhetnek valami olyan háztartási munkát, javítást, karbantartást, amit régóta halogattak. Az ötletek megosztása segíthet abban, hogy senki ne érezze börtönnek a lakását, elkerülje az unalom vagy a depresszió. 

aa1_83.jpg
Azt követően, hogy a legutolsó hírek napi száz-százhúsz halottról szóltak, valódi civil mozgalom alakul Olaszországban a járvány legyőzése érdekében: követve a kormány útmutatását egész nap akár „pizsamában”otthon maradnak gyerekek és felnőttek, és erre buzdítják egymást a videóüzenetekben, például ebben az összeállításban is.

(Forrás: youtube; fotó: pixabay, positanonews.it, rete8.it, )

süti beállítások módosítása