A félelem is jelen van az egyházi iskolák tanárai közt
SZEMlélek 2020. március 07.

A félelem is jelen van az egyházi iskolák tanárai közt

Bátor lépésnek nevezte Gégény István az oktatók által kezdeményezett állásfoglalás közreadását, ám ahhoz sokan nem mertek névvel csatlakozni.

bonum_nat.jpg

A SZEMlélek értékmagazin főszerkesztőjét ezúttal a Nemzeti Alaptanterv (NAT) megjelenését követő társadalmi vita, különösen az egyházi iskolák tanárai körében elindult aláírásgyűjtés kapcsán hívta elemző beszélgetésre a Bonum Televízió.

A médiaszakember rámutatott, hogy már évek óta zajlik a témát érintő párbeszéd, ám eddig szakmai berkekben folyt az egyeztetés.

A jelentős közfigyelmet kiváltó, ezernyi aláírással megerősített tanári állásfoglalás szerinte egyáltalán nem elhibázott lépés, ezt a tévképzetet pártpolitikai szándékú felhangok próbálják zavarkeltő módon elhitetni a társadalom erre fogékony tagjaival.

– Ez egy szükségszerű lépés – fogalmazott Gégény István, amely szerinte arra utal, hogy maguk a Nemzeti Alaptanterv leendő végrehajtói és annak megalkotói között megbomlott az összhang. Ez az állásfoglalás a médiaszakember szerint párbeszédre hív, s annyiban nem is számít újdonságnak, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar és az Élenjáró Gimnáziumok Igazgatóinak Grémiuma (ÉGIG) is hasonló állásfoglalást közölt az elmúlt hónapokban.

Utóbbi szervezet egyik képviselőjével interjút is közölt pár napja a SZEMlélek értékmagazin, ennek elolvasását ajánlotta mindenki figyelmébe a főszerkesztő.

Rámutatott: teljesen nyilvánvaló, hogy nem politikai, hanem szakmai kezdeményezésről van szó, a 6 pont ráadásul nem is a NAT konkrét tartalmi elemeivel kapcsolatban fogalmaz meg kritikát, hanem a pedagógus lét alapfeltételei kapcsán küld vészjelzést.

Egy másik sajátos vészjelzésnek tekinti Gégény István, hogy sokan csak név nélkül mertek csatlakozni a kezdeményezéshez, sőt, személyesen ismer olyan pedagógust, aki

még név nélkül sem vállalta a csatlakozást, attól félvén, hogy retorzió érheti a fenntartó egyházmegye részéről.

– Hozzánk is eljutottak ezek a hírek, sokan kaptak ilyen jellegű intéseket az elmúlt napokban – reagált erre a gondolatra a műsort vezető Jakab Péter. – Ez egy nagyon kemény dolog – hangsúlyozta a SZEMlélek főszerkesztője.

A teljes beszélgetés az alábbi videón tekinthető meg.

süti beállítások módosítása