Vlagyimir Putyin az orosz alkotmányban látni szeretné Istent
SZEMlélek 2020. március 05.

Vlagyimir Putyin az orosz alkotmányban látni szeretné Istent

Vlagyimir Putyin javaslatára Oroszország alkotmányába foglalhatják, hogy az oroszok hisznek Istenben. Ezzel egy kalap alatt a legitim házasság egy férfi és egy nő között köthető.

vladimir-poutine-president-russe-place-bougie-monastere-valaam-russie_0_730_522.jpg

Még decemberben részlegesen szakított a moszkvai patriarchátus az alexandriaival mondván, közösségre lépett a szakadár ukrán ortodox egyházzal. A Moszkvai Patriarchátus Szent Szinódusa még 2019. december 26-án tartott ülésén döntött így Kirill (Gungyájev) patriarcha elnökségével a moszkvai Szent Dániel monostorban. A Szinódus egyúttal gyakorlati intézkedéseket is hozott. Felfüggesztette az Alexandriai Patriarchátus moszkvai képviseletének (podvorje, metochion) tevékenységét.

A Moszkvai Patriarchátus alexandriai metochionját egyházközséggé alakította az afrikai kontinensen található többi orosz egyházközséggel együtt – melyek korábban egyházi elöljárójukként az alexandriai patriarchát ismerték el. Ezáltal párhuzamos egyházi struktúrát állítottak fel az Alexandriai Patriarchátus területén.

Vlagyimir Putyin elnök mindenkit meglepve január 15-én, szerdán jelentette be, hogy meg akarja reformálni az Orosz Föderáció 1993. évi alkotmányát. Azóta számos módosítást fogadott el az Állami Duma - a Kamara.

Március 10-én, a második alkotmányos felülvizsgálat után kell majd az Állami Dumának elfogadnia. Az alkotmány "kiigazításai", amelyeket Vladimir Putyine szeretne, az " Istenbe vetett hit "  fogalmának a bevezetése is szerepel. Ugyancsak "az évezredes orosz hagyomány ". Az elnök szándéka mutatja, milyen közel van a Kreml hatalma a moszkvai ortodox patriarchátushoz, évről évre erősödik kapcsolatuk.

Nemrég az FSZB (orosz titkosszolgálat, a KGB utódszervezete) igazgatóját tüntették ki. 

(Forrás: ortodoxszemle.org, la-croix.com)

süti beállítások módosítása