Szerencsen emlékeztek Kovács Béla elhurcolására
SZEMlélek 2020. február 26.

Szerencsen emlékeztek Kovács Béla elhurcolására

A kommunizmus áldozataira emlékeztek szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencs vasútállomásánál lévő, a málenkij robotra elhurcoltak 2014-ben felavatott emlékművénél.

 

4_23.jpg

Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára beszélt a megemlékezésen. Emlékeztetett arra, hogy Szerencs az egyik helyszíne volt a trianoni Magyarország területén annak a mintegy 80 gyűjtőtábornak, illetve gyűjtőhelynek, amelyet a málenkij robotra szánt embereknek alakítottak ki. A Szovjetunióba szállításig a szerencsi járásból és környékéről begyűjtött embereket a városban helyezték el. A szó szerinti "kis munkát" olyan kényszermunka követte, amelynek idejét nem szabták meg, és amely nőket és gyerekeket is érintett.
Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, annak emlékére, hogy 1947-ben a szovjet megszálló hatóságok ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát, akit országgyűlési képviselőként mentelmi jog védett.

kovacsbela.jpg

(Forrás: MTI)

 

süti beállítások módosítása