Végre valóságos magyar összefogás!
SZEMlélek 2020. február 20.

Végre valóságos magyar összefogás!

Több székely faluban valóságos összefogás alakult a magyar pártok között. 

alsolemheny.jpg
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) nemrég fúziójáról döntött. Az új párt az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) nevet fogja viselni. De a fúzió valóságban csak a választások után válik valóra, mivel hosszu a procedura a törvényszékibejegyzésnél.

2019. májusában az erdélyi magyar pártok bejelentették, hogy összefognak a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által elindított, nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés sikere érdekében. E naptól számítva egy év áll rendelkezésre az egymillió európai támogató aláírás összegyűjtésére. 
Most a helyhatósági választásokra készülnek. Sokáig úgy tűnt, hogy a magyar-magyar összpárti szövetség – amiről sokan álmodoztak –, csak egyetlen helyen valósulhat meg. Soós Zoltán személyében független polgármesterjelöltet támogattak, mert a magyar érdek és a többéves stagnálás most újra ezt kívánja. 

Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke a következőt nyilatkozta:
„Amíg mások beszélnek róla, addig mi már elkezdtük a magyar összefogást helyi szinten. Csernáton az első háromszéki község, ahol megvalósítottuk az összefogást, hasonlóan fogunk viszonyulni minden helyi igényhez.”
A polgármesterjelöltek nevesítése minden közigazgatási egységben legkésőbb február 26-ig kell megtörténjen, a tanácsosi listák véglegesítésének időpontja március 4-e.
Zabola esetében is hasonló egyezségről olvashatunk. 
Úgy tűnik, hogy ahol egység született, azt a helyiek kezdeményezték és támogatták, nem a politikai pártok.

Magyarországon is támogatják az összefogást. A kormánypártok, a Jobbik, az MSZP és az LMP által benyújtott előterjesztés a parlamenti honlapon olvasható. A frakciók közül egyedül a DK és a Párbeszéd nem támogatta a benyújtott határozati javaslatot.
Az indoklás szerint száz évvel a trianoni békeszerződés után, a nemzeti összetartozás évében szimbolikus jelentősége van a határozati javaslatnak.

A kezdeményezés elindításáért a Székely Nemzeti Tanács hat évig pereskedett az Európai Bíróságon, annak sikere mindenki érdeke, ezért a javaslat beterjesztői aláírásra buzdítanak mindenkit a nemzetiregiok.eu oldalon.

 Az országgyűlési határozati javaslat szerint a parlament üdvözli a „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért” nevű európai polgári kezdeményezést. Emlékeztetnek arra, hogy annak lényege: az Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

(Forrás: Transindex.ro, Hirado.hu)

süti beállítások módosítása