Honnan tudható, hogy a kép Rembrandt hamisítvány-e?
SZEMlélek 2020. február 19.

Honnan tudható, hogy a kép Rembrandt hamisítvány-e?

Az amerikai Pennsylvania állambeli Allentown Művészeti Múzeum nemrég bejelentette, hogy a múzeum gyűjteményének egyik darabjáról azt sejtik, hogy maga Rembrandt festette. A festményt két éve restaurálták, ezért szakértők is megvizsgálták. A hollandiai restaurátoroknak azonban komoly kétségeik vannak a mű hitelességével kapcsolatban.

1920x1080a_3.jpg

Egy fiatal nő portréja 1961-ben került az Allentown művészeti múzeumba. New York-i tudósok eltávolították azokat a festékrétegeket, amelyeket a korábbi helyreállítások során ráfestettek, majd azt állították, hogy ez egy valódi Rembrandt alkotás is lehet. A hollandiai Rembrandt  bizottság határozottan kételkedik ebben. Kereskedelmi trükkről beszélnek, amelynek az a célja, hogy minél több embert vonzzanak a múzeumba. Szerintük a festmény 1632-ből való.

Az Art & Kitsch közreműködésével Milko den Leeuw festménykutató azzal foglalkozik, hogy megállapítsa, vajon egy-egy festmény eredeti-e? Amint elmondta, szabad szemmel nem lehet meghatározni, hogy melyik időszakban és ki készített egy festményt.

"A képzett szem gyakran határozott választ adhat a munkáról" - mondta a kutató. - Ha okkal feltételezhetjük, hogy az alkotást nem a feltételezett művész készítette, akkor nem is indokolt a további vizsgálat.

A Van Gogh Múzeumba évente mintegy háromszáz levél érkezik olyan emberektől, akik azt gondolják, hogy birtokukban van egy Van Gogh kép. Ezért nagyon fontos kutatási terület a festmények eredetiségének vizsgálata.

Egy speciális csapat dolgozik azon, hogy például egy Van Gogh-ról megállapítsa, eredeti-e? Az első kérdés ilyenkor történeti jellegű: Van Gogh tevékenységébe, lakóhelyeinek környezetébe logikusan illeszkedik-e? Vajon a tárgyak illeszkednek-e a festő életművébe? "Ha egy feltételezhető Van Gogh képen elefánt van, akkor azt nem ő készítette!" – állítja Van Tilborgh, a Van Gogh Múzeum munkatársa.

Csak az előzetes vizsgálat után történik az, hogy különböző pigmenteket és kötőanyagokat különböztetnek meg. A röntgenfelvételek, valamint az infravörös- és UV-fényt alkalmazó vizsgálatok ma már a rutin eljárások közé tartoznak. Ezek segítségével kiderül, ha ráfestésről van szó, kivehetők a felső réteg alatti írások, korábbi festések. Viszont, ha már a dendrokronológiai vizsgálatnál kiderül, hogy a fa alapanyag nem a festmény korából származik, már nem is érdemes tovább vizsgálódni. 

"Ha például egy festő bizonyos típusú ólomfehérjét használ" - magyarázza Den Leeuw. "akkor ezt az anyagot egy adatbázisban összehasonlíthatja a kutató a festő korábbi munkáival. Létezik egy olyan platform, amelyen a festményekkel kapcsolatos információk megoszthatóak."

(Forrás: NOS.nl)

süti beállítások módosítása