Loboghat a székely zászló
SZEMlélek 2020. február 12.

Loboghat a székely zászló

Pénteken jogerős ítélet született, mely a teljes erdélyi magyarságra nézve kedvező: a székely zászló nem minősül reklámzászlónak. 

szekely_zaszlo1.jpg

Az elmúlt időszakban a közösséget ért jogsérelmek egyike volt a nemzeti jelképeinket gyalázó román kisebbségellenes megnyilvánulás. Ennek is egyik kiemelkedő példája volt az a marosvásárhelyi zászlóper, melynek végére most a Maros Megyei Törvényszék tett pontot. A döntéshozók kimondták: a székely zászló nem minősül reklámzászlónak, s kitűzése nem ellenkezik egyetlen hatályos törvénnyel sem.

Pénteken a Kincses Előd ügyvéd által képviselt marosvásárhelyi ügyben mégis az EMNT és a teljes erdélyi magyarság számára is kedvező döntés született. A jogerős ítéletet, mely szerint a szervezet megrovásban sem részesíthető a székely zászló használata miatt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei és országos vezetősége is üdvözli. Remélik, hogy a most született ítélet precedens-értékű lesz, s mindenki számára világossá válik, hogy nem lehet mondvacsinált törvényi értelmezések mögé bújva egy teljes közösség szimbólumhasználati jogát ellehetetleníteni.

(Forrás: kisujsag.ro)

 

 

süti beállítások módosítása