Arab értelmiségiek kérték Izrael bojkottjának beszüntetését
SZEMlélek 2020. február 12.

Arab értelmiségiek kérték Izrael bojkottjának beszüntetését

Kedden Párizsban arab értelmiségiek gyűltek össze azzal a céllal, hogy kérjék, Izrael szüntesse be bojkottját.

15365446lpw-15367340-article-palais-bourbon-french-national-assembly-paris-france-jpg_5331639_660x281.jpg

Tunéziai tudós, egyiptomi ügyvéd, az Egyesült Arab Emírség aktivistája, palesztin professzor ... felváltva beszélnek. Arról próbálják meggyőzni a Nemzetgyűlés előcsarnokában lévő francia politikusokat, hogy támogassák kezdeményezésüket, és kérjék Izraelt, hogy állítsa le bojkottját az arab országokkal és a palesztin állammal szemben.

Mohammed Dajani al-Daoudi palesztin professzor volt a tanácskozás egyik résztvevője. Meg van győződve arról, hogy Izrael és a Palesztin Állam számára egyaránt megfelelő megoldást lehetne találni, ha a két ország egy asztal köré ülne, és nyugati nyomás nélkül megvitathatná közös dolgait.

Az Arab Regionális Integrációs Tanácsban marokkói, palesztin, líbiai, iraki művészek, politikusok és vallási vezetők vannak. Hisznek abban, hogy a helyben lakó embereket egymás iránt érzékennyé téve méltányos béketervet lehetne létrehozni és érvényesíteni a régióban. Elítélik az arab kormányok képmutatását: mivel nem rendezik formálisan kapcsolatukat Izrael állammal, ezért nem képviselik saját állampolgáraik védelmét sem.

Eglal Gheita, a Tanács tagja, három hónappal ezelőtt kezdeményezett Londonban aláírásgyűjtést. Az egyiptomi származású brit ügyvéd szerint az arab országokban zajló háborúk részben Izrael bojkottjának tudhatók be. Mivel azonban a palesztin ügy támogatását libanoni tüntetők viszik a vállukon, úgy tűnik, hogy a Tanács gondolkodói kisebbségi hangot képviselnek.

Franciaország korábban jelezte már, hogy Izrael és a független palesztin területek között a nemzetközi jog tiszteletben tartásával a két állam közti megoldására van szükség. A Donald Trump amerikai elnök által bejelentett izraeli-palesztin béketervet illetően a francia külügyminisztérium közleményben jelezte meggyőződését, miszerint „a nemzetközi jognak és az nemzetközileg elfogadott paramétereknek megfelelő kétállami megoldás a szükséges az igazságos és tartós béke megteremtéséhez a Közel-Keleten”.

(Forrás: La-coix.fr)
süti beállítások módosítása