Az MTA felajánlotta, hogy segít egy megfelelő Nemzeti alaptanterv létrehozásában
SZEMlélek 2020. február 11.

Az MTA felajánlotta, hogy segít egy megfelelő Nemzeti alaptanterv létrehozásában

Merthogy tapasztalatuk alapján a nyilvánosság kizárásával hatályba léptetett változatot nem övezi az érintettek szakmai konszenzusa.

mta01.jpg

A Magyar Tudományos Akadémia február 11-én állásfoglalást adott ki a 2020. január 31-én megjelent új NAT-ról, amelyet teljes terjedelmében közlünk az alábbiakban.

* * *

A Magyar Tudományos Akadémia Közoktatási Elnöki Bizottsága a teljes tudós testület véleményére, száznál több szakember munkájára támaszkodva értékelte a Nemzeti alaptanterv 2018. augusztus 31-én vitára bocsátott tervezetét, rámutatva annak kérdéses mozzanataira, és felajánlotta segítségét a további munkálatokhoz.

A tudományos közösség azt tapasztalja, hogy a nyilvánosság kizárásával elvégzett átdolgozás eredményeként 2020. január 31-én egy kormányrendelet olyan Nemzeti alaptantervet léptetett hatályba, amelyet több pedagógusszervezet pedagógiai, tananyagszervezési és tartalmi szempontból aggodalommal fogadott.

A Magyar Tudományos Akadémia tudós testülete továbbra is kész szellemi erőforrásainak a korábbiakhoz hasonló mozgósításával szakmai segítséget nyújtani egy az érintettek szakmai konszenzusán alapuló változat létrehozásához, továbbá a kerettantervek kialakításához és a megszülető tankönyvek lektorálásához. Együttműködési igény esetén az MTA megszervezi a bevezetés tapasztalataival kapcsolatos szakmai eszmecserét, amelynek során – komplex hátterével – segítheti a tanulási területek közötti kapcsolatok erősödését is.

(Forrás: mta.hu, fotó: koloknet.hu)

süti beállítások módosítása