Hazánk is csatlakozik Jane Goodall nemzetközi faültetési akciójához
SZEMlélek 2020. február 04.

Hazánk is csatlakozik Jane Goodall nemzetközi faültetési akciójához

Jane Goodall 5 millió fa ültetését irányozta elő 2020-ra az idei Világgazdasági Fórumon bejelentett nemzetközi faültetési akción belül, amelyhez a magyarországi Jane Goodall Intézet is csatlakozik.

goodall.jpg

Jane Goodall az általa alapított Roots & Shoots ifjúsági programban részt vevő csoportok segítségét veszi igénybe újratelepítés vagy helyreállítás formájában. Az akció kapcsolódik az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) kampányához, amelynek célkitűzése a „1 trillion trees campaign of UNEP”, azaz 1 billió (1000 milliárd) fa ültetése az évtized során.

A Meteorológiai Világszervezet nemrégiben közzétett jelentése szerint rekordszintűre emelkedett a légköri szén-dioxid-koncentráció 2018-ban annak ellenére, hogy az ENSZ Környezetvédelmi Programjának kimutatásai alapján évente 7,6 százalékkal lenne szükséges csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ig ahhoz, hogy el lehessen érni a párizsi klímaegyezményben kitűzött célokat. Az ehhez vezető első és legfontosabb lépésként halaszthatatlan mind a gazdasági tevékenységek, mind életmódunk újradefiniálása, második lépésként pedig a meglévő szennyeződések csökkentése, amelyben a növényzet nagy szerepet játszik.

A billió fa ültetése kampány olyan innovatív technológiákat kínál, amelyek segítségével a faültetéssel és az erdők helyreállításával foglalkozó több tízezer kisebb és nagyobb csoport összekapcsolódhat világszerte. Ennek a környezetbarát globális közösségnek a létrehozása lehetővé teszi a szükséges finanszírozás előteremtését és a már jól bevált gyakorlatok megosztását is – éppen azokat a sarkalatos eszközöket, amelyekre szükségünk van az 1 billió fa telepítésének tíz év alatt történő megvalósításához.

„Büszkén jelenthetem be, hogy a kampányhoz a 60 ország fiataljaival dolgozó Roots & Shoots program keretében csatlakozunk, amelynek segítségével 5 millió új fát szeretnénk elültetni idén. Itt az idő, hogy Földünk összes lakója kivegye részét a munkából, és megtegye kötelességét” – jelentette ki Jane Goodall főemlőskutató, az ENSZ békenagykövete.

A Jane Goodall Intézet Magyarország márciusban jótékonysági aukció keretében készíti elő faültetési kampányát. Témái lesznek: ember és természet viszonya, az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatása, a klímaváltozás okozta kihívások és ellentmondások. A vendégek 3 fő kategóriában tudnak majd licitálni: képzőművészeti alkotások, dizájntermékek és élményprogramok.

Az intézet várja az olyan szakemberek, intézmények, önkormányzatok, gazdák jelentkezését, akik tennének a természetes élőhelyek visszaállításáért és megőrzéséért. Bővebb információ: vezetoseg@janegoodall.hu.

(Forrás: elobolygonk.hu)

süti beállítások módosítása