Szakmai látogatás: korai fejlesztés a határ két oldalán
SZEMlélek 2020. január 28.

Szakmai látogatás: korai fejlesztés a határ két oldalán

Cél a társadalom perifériáján élő, korai fejlesztésre szoruló gyermekek kiszűrése, életminőségük, társadalmi elfogadásuk javítása.

aa2_28.jpg

Magyarországon és Szlovákiában is egyre több kisgyereknek lenne szüksége korai fejlesztésre, erre azonban nem mindenkinek van lehetősége. Ezen segít a nyíregyházi Rejtett Kincsen Down Egyesület, valamint a kassai Centrum Liberta egészségügyi és gyógypedagógus szakemberei által megálmodott terv. 
aa4_9.jpg
Az egy éven át tartó időszaknak egyik eleme volt, hogy fogyatékos gyermekekkel foglalkozó egészségügyi és szociális szférában dolgozó szakemberek, valamint pedagógusok látogatottak el Szlovákiából a nyíregyházi Csodavár Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóházba, ahol innovatív fejlesztési lehetőségekkel ismerkedhettek meg a Rejtett Kincsek Down Egyesület és a szlovák egészségközpont által szervezett „Koragyermekkori intervenció a határ két oldalán" című program keretében.
aa1_47.jpg
A hétvégi szakmai látogatás, ahol többek között autizmussal élő gyermekek számára kifejlesztett terápiákat, valamint a korai fejlesztést támogató, játékos foglalkozásokat láthatták testközelből a Szlovákiából érkező szakemberek. „Olyan szakmai program megvalósítását tűztük ki célul közösen, mely segítségével a társadalom perifériáján élő, korai fejlesztésre szoruló gyermekek kiszűrési metódusát javítjuk, valamint életminőségét, elfogadását és társadalomba való beilleszkedését segítjük a határ mindkét oldalán" - mondta el Kisari Károly, a Rejtett Kincsek Down egyesület elnöke.
A terv megvalósulását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatja.
(Forrás: MTI/OS; fotó: pixabay, downegyesulet.hu)
süti beállítások módosítása