Menet az életért: Donald Trump is részt vesz a megmozduláson
SZEMlélek 2020. január 23.

Menet az életért: Donald Trump is részt vesz a megmozduláson

A pro-life hozzáállást a Nők Menetén tavaly nem nézték jó szemmel állítja egy életvédő szervezet igazgatója.

aa1_43.jpg
Pénteken Donald Trump amerikai elnök részt vesz a Menet az életért nevű, abortuszellenes felvonuláson Washingtonban –  jelentette be csütörtökre virradóra a Fehér Ház.
Az elnöki hivatal közlemény szerint Donald Trump elnök lesz a történelemben az első elnök, aki részt vesz a Menet az életért rendezvényen.

A megmozduláson ott lesz Kristen Day is, aki azon kevés nők egyike, aki részt vett mind a rekordlétszámú Nők Menetén, amelynek szervezői erőteljesen támogatják az abortuszhoz való jogot, mind pedig a Menet az Életért megmozduláson, amely néhány nappal később gyűlt össze, hogy szót emeljen az abortusz ellen.


Az Amerikai Demokraták az Életért szervezet katolikus ügyvezető igazgatója azonban a múlt évi rossz tapasztalata miatt úgy döntött, hogy idén csak az egyiken vesz részt annak ellenére, hogy tavaly milliónyi embert vitt az utcára az, ahogy Trump elnök beszélt és kezelte a nőket.

Nem megyek az idén a Nők Menetére mondta, úgy éreztem, nem látnak ott szívesen.


Day elmondta, hogy amint a demonstráció véget ért, egy résztvevő inzultálni kezdte őt, mert nem tetszett neki a nála lévő tábla a „Pro-life az élet egészére" felirattal.
A támadó állítólag ordítozott és az autóját csapkodta, amíg a rendőrség végül be nem avatkozott.

aa1_44.jpg
Az asszony azok közé sorolja magát, akik ellenzik az abortusz elvégzését, miközben más kérdésekben osztja a nőkért kiállók véleményét.

Sok demokrata hisz a tudományban, az éghajlatváltozásban és abban, hogy az élet a méhben kezdődik, mondta Day, hozzátéve ezek az emberek egyáltalán nem konzervatívak: támogatják a minimálbér-emelést, a szülési szabadságot és a bevándorlási reformot.

Tavaly több amerikai tagállamban az abortusz szigorítását előíró törvényt szavaztak meg, néhány másikban viszont, ahol liberális többségű a helyi törvényhozás, éppen az eddigi szabályok lazításáról döntöttek – emlékeztetett jelentésében Járai Judit, az MTI tudósítója.

„Több százezer életbarát amerikai hallatta a hangját a hónap során. Mi vagyunk az a nemzedék, amelyik barátja az életnek. Köszönet a menetért" – fogalmazott Trump és egyúttal részvételre is buzdított saját Twitter-oldalán. Az elnök így bíztatta követőit: „Találkozunk pénteken".

Az abortuszellenes megmozdulás szervezője, Jeanne Mancini közleményben köszönte meg az elnöki részvételt. „Mély megtiszteltetésnek érezzük, hogy fogadhatjuk Trump elnököt a negyvenhetedik Menet az életért rendezvényünkön" – írta.
A közleményben hangsúlyozta azt is, hogy eddigi intézkedéseivel a Trump-kormányzat „az élet állandó védelmezőjeként" lépett fel, utalva életbarát bírák jelölésére vagy az abortuszok állami finanszírozásának visszafogására.
A Menet az életért megmozdulást évente rendezik meg, január végén, emlékezve az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság 1973. január 22-én hozott, úgynevezett Roe/Wade döntésére, amely kimondta az abortuszhoz való jogot az Egyesült Államok valamennyi tagállamára érvényesen.

Három éve, Mike Pence alelnök vett részt a meneten, 2018-ban pedig Donald Trump videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket.

(Forrás: MTI és ncronline; fotó: ncronline.com, pxhere.com)
 
süti beállítások módosítása