A legbefolyásosabb emberek Davosban találkoznak
SZEMlélek 2020. január 22.

A legbefolyásosabb emberek Davosban találkoznak

A svájci Davosban ma megkezdődik az 50. Világgazdasági Fórum, amelyen az egyik legfőbb téma a környezetvédelem, a klímaváltozás lesz. A világ elitje gyűlik össze, akik eszmét cserélnek. Jelen lesznek a kormányok nemzetközi szervezetek, az üzleti élet és a civil társadalom képviselői is. 

kep_19.png

A 17 éves Greta Thunberg már a második egymást követő évben jött el Davosba, hogy cselekvésre szólítsa fel a politikusokat és az üzletembereket a klímaváltozás miatt. Azt még nem tudni, hogy találkozik-e Donald Trump amerikai elnökkel, aki nem hisz a klímaváltozásban és kiléptette országát a 2015-ben elfogadott párizsi megállapodásból.

Most először fordult elő, hogy az öt legfontosabb kockázat mindegyike összefüggött a környezettel, kezdve a szélsőséges időjárástól a biodiverzitás csökkenésén át olyan az emberi tevékenység okozta környezetvédelmi károkig, mint az olaj és a radioaktív szennyezés veszélyei.

Mindig a találkozó előtt készül el az Edelman Trust Barometer nevű felmérés. Az amerikai globális kommunikációs cég megállapította, hogy az emberek 56 százaléka, azaz többsége úgy véli: a kapitalizmus a jelenlegi formájában több kárt okoz, mint amennyire hasznos.

Ötven százalékosnál nagyobb volt a bizalmatlanok aránya több más ázsiai, európai, perzsa-öbölbeli, afrikai és latin-amerikai országban. Csak Ausztráliában, Kanadában, az Egyesült Államokban, Dél-Koreában, Hongkongban és Japánban nem értett egyet az emberek többsége azzal az állítással, hogy a kapitalizmus több kárt okoz, mint amennyire hasznos.

A kapitalizmust elutasítók érvként olyan ismert aggályokat hoztak fel, mint a technológiai fejlődés túl gyors üteme, a munkahelyek bizonytalansága, a média megbízhatatlansága, valamint hogy a nemzeti kormányok nincsenek a helyzet magaslatán, amikor az ország gondjait kell megoldani.

Mindazonáltal az ázsiai országokban az emberek átlagosan optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint más országokban a világban. A magasabban iskolázott emberek mindenütt derűlátóbbnak bizonyultak a felmérésben.

(Forrás: portfolio.hu)

süti beállítások módosítása