Kuruzslásnak, telejóslásnak a tévében sincs helye a KDNP szerint
SZEMlélek 2020. január 16.

Kuruzslásnak, telejóslásnak a tévében sincs helye a KDNP szerint

Az élethelyzetüknél fogva fokozott veszélynek kitett fogyasztók védelmére javasolják a "jövendőmondó" műsorok beszüntetését.

aa1_37.jpg
A telejósdák nyilvánvaló megtévesztésen, átverésen alapulnak, céljuk, hogy becsapják az embereket és így sajtoljanak ki belőlük minél több pénzt - írja az MTI-nek eljuttatott közleményében a KDNP, hozzátéve, hogy ezek ugyanúgy működnek, mint a termékbemutatók: csalással rászednek embereket a vásárlásra, miközben amit ígérnek, valójában nem is létezik.

A telejósdák célja  a minél magasabb percdíj és a profit megszerzése. Az ilyen műsorok és szolgáltatások több ponton is fogyasztóvédelmi kérdéseket vetnek fel és beleütköznek a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény egyes rendelkezéseibe. Se adatvédelmi szempontból nem felelnek meg, sem a kiválasztási metódusuk nem átlátható, sem a saját maguk által a műsorban tett vállalásaikat, ígéreteiket nem tartják be - állítja a közlemény.

Egy évvel ezelőtt a KDNP benyújtotta a fogyasztóvédelmi szervekhez azt a panaszt, amely kérte a hatóságot, hogy vizsgálja ki a telejósda-szolgáltatások működését, az ügyet jelenleg a Gazdasági és Versenyhivatal vizsgálja.

(Forrás: MTI/OS; fotó: pxhere)
süti beállítások módosítása