Keresd a fényt! - Hager Ritta művei Zalaegerszegen
SZEMlélek 2020. január 16.

Keresd a fényt! - Hager Ritta művei Zalaegerszegen

Február 22-ig tekinthető meg a tárlat a Gönczi Galériában.

aa1_35.jpg

Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás január 15-én Zalaegerszegen Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból. Falikárpitjain, szőnyegjein és minitextiljein spirituális és szakrális témákat dolgoz fel, nyugalmat és erőt sugárzó alkotásain központi szerepet tölt be a fény. A tárlatot Korzenszky Richárd, a Tihanyi Bencés Apátság nyugalmazott perjele, az MMA tiszteletbeli tagja nyitotta meg.

aa3_16.jpg

A lankadatlan kísérletező kedvű, a hatvanas évektől kezdve a magyar textilművészet egyik megújítójaként ismert Hager Ritta művészi világát indulása óta a spirituális, szakrális tartalmakhoz való vonzódás, az ünnepélyes, drámai fogalmazásmód, a barnás, rozsdabarna tónusok hangsúlya jellemzi. A kifejezésmód erőteljessége érdekében egy-egy művön belül is együttesen alkalmazza a gobelint, ógobelint, fonást, kötözést. Falikárpitjai kilépnek a sík két dimenziójából, plasztikus, sőt a tér három dimenziójában megjelenő műveket is komponál - szerepelt a kiállítás megnyitójára szóló meghívón.

aa2_26.jpg

Hager Ritta 1949-ben végzett az Iparművészeti Főiskolán, pályakezdőként az Operaház kosztümfestőjeként dolgozott. Családját 1951-ben kitelepítették. 1958-tól tíz éven át az Iparművészeti Vállalat tervezője, kivitelezője volt, ezt követően szabadfoglalkozású textilművészként űzte hivatását. 1991-1997 között tagja volt az UNESCO kulturális albizottságának, a Magyar Művészeti Akadémiának 2007 óta rendes tagja. 

Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ Gönczi Galériájában február 22-ig ingyenesen megtekinthető.

(Forrás: ZAOL; fotó: MTI/Varga György)

süti beállítások módosítása