Agyműtét Mozart-szonátára
SZEMlélek 2020. január 15.

Agyműtét Mozart-szonátára

Gyorsabban és pontosabban dolgoznak a sebészek, ha a műtőben klasszikus muzsika szól, ezt állítja az International Journal of Surgery szaklapban nemrégiben megjelent tanulmány.

agymutet.jpg

Abban nincs újdonság, hogy a műtétek közben zene szól: már Kr. e. 4000-ből vannak arról adatok, hogy papok és zenészek muzsikáltak orvosi beavatkozások alatt.

Egy új kutatásban a már meglevő eredményekre támaszkodva skót, svéd és finn kutatók összehasonlították és értékelték 18 nemzetközi kutatás eredményét. Az összegző tanulmány szerint a megkérdezett orvosok és nővérek 2/3-a számolt be arról, hogy már hallgattak zenét a műtőben. A papageno.hu oldalon megjelent cikk szerint ez csökkentette a stresszt, és nyugodtabbá tette őket .

Az egészségügyi dolgozók mellett a betegek is arról számoltak be, hogy ha a műtét előtt zenét hallgattak, csökkent bennük a stressz.

Szinte minden válaszadó a klasszikus zene mellett tette le a voksát, de Mozart szonátái kerültek az első helyre. Hat kísérletben használtak klasszikus zenét is, ami népszerűségben megelőzte a hiphopot.

A zenehallgatás növeli a teljesítményt az eszközhasználat, a pontosság területén, mintegy 10%-kal rövidíti a műtétek idejét, és volt olyan tanulmány is, amely szerint a zenére végzett műtéteknél kevesebb izomgörcsről számoltak be az orvosok. A betegeknél az altatásban és a fájdalomcsillapításban mérték a zene jótékony hatását.

(Forrás: papageno.hu)

süti beállítások módosítása