"Mama, búcsúzom, kilőtték a repülőgépünket"
Gégény István 2020. január 10.

"Mama, búcsúzom, kilőtték a repülőgépünket"

Egy 27 éves légikísérő telefonhívása is igazolhatja, hogy valószínűleg nem műszaki hiba miatt történt a 176 ember életét kioltó katasztrófa.

ukrangep.jpg

Egyre valószínűbb, hogy rakétatámadás miatt zuhant le az ukrán nemzetközi légitársaság repülőgépe január 8-án kora reggel, röviddel a Teheránból való felszállást követően. Noha az első híradások balesetről szóltak, a SZEMlélek egyik kárpátaljai, tehát Ukrajna területén élő magyar olvasója kezdettől támadást feltételezett.

– Szomorúság töltött el, amikor olvastam egy ukrán felségjelű repülőgép lezuhanásáról. Értetlenül fogadtuk, hogy miért kell egy utasszállító gépet lelőni. Fel sem merült bennem, hogy abban a körzetben baleset, meghibásodás történt volna – fogalmazott forrásunk, aki az Ukrajna légterében évekkel korábban lelőtt repülőgép tragédiájához hasonlította a mostani esetet.

Elmondta: a személyzetet már mindenki ismeri Ukrajnában, tele van a fotóikkal, élettörténetükkel a helyi sajtó. Kevésbé kerül előtérbe a más nemzetiségű utasok sorsa (a 9 fős legénység mellett még 2 utas volt ukrán), így például azé a páré, akik január 1-jén kötöttek házasságot, majd hazafelé indultak Kanadába.

Ők mind másokat szolgáltak, amikor meghaltak (kattintásra galéria nyílik):

Önmagában az ukrán állampolgárokhoz kapcsolódó információk is inkább a támadás, mint a baleset lehetőségét erősítik. Egy 27 éves légikísérő, Jekatyerina Sztatnyik (más átírásban: Catherine Statnik) ukrán híradások szerint például felhívta az édesanyját, s azt mondta neki: "Mama, búcsúzom, kilőtték a repülőgépünket".

Frissítés: megjelent olyan cikk is – szintén ukrán híradásként –, ami cáfolja a telefonhívás megtörténtét.

Jelen sorok írásakor még nincs teljes bizonyosság minden részletről, de a CNN már egy amerikai hivatalnokra hivatkozva azt közölte – amit Ukrajnában sok ember gyanít –, hogy orosz gyártmányú rakétákkal lőtték le az ukrán repülőt.

u10.png

Több hírforrás is utal repesznyomokra, a meghibásodást kizáró kommunikációszakadásra – ezekről például itt is lehet tájékozódni –, de amint írtuk, az igazság kiderítése még folyamatban van.

Egy ukrán vallási oldalon mindeközben imádságra hívnak az elhunytak lelki üdvéért. Annyi bizonyos, hogy az ő földi életüket már senki és semmi nem adja vissza.

(Források: ua-reporter.com, ma.hu, kyivpost.com, euroasia-news.net, fakty.com.ua, www.mukachevo.net, cnn.com)

süti beállítások módosítása