Ma nemzeti gyásznapot tartanak Kazahsztánban
SZEMlélek 2019. december 28.

Ma nemzeti gyásznapot tartanak Kazahsztánban

A pápa imádkozik a kazahsztáni repülőgép-szerencsétlenség áldozataiért.

aa1_26.jpg

Tizenöten (más hírforrások szerint tizenketten) meghaltak és hatvanhatan megsebesültek a kazah fővárosból felszállt, majd lezuhant repülőgépen utazók közül, sokan válságos állapotban kerültek kórházba.

A Vatican News tudósítása szerint a Szentatya fájdalmának adott hangot a történtek miatt és imádkozik az érintettekért. Ferenc pápa, aki szomorúan értesült az Amaty-ban bekövetkezett repülőgép-szerencsétlenségről, pénteken részvéttáviratban fejezte ki együttérzését mindazok iránt, akiket ez a tragédia sújt. Imádkozik az elhunytak örök nyugalmáért és a sebesültek gyógyulásáért. Mindenkinek, de különösen is a mentésben résztvevő személyek számára a Mindenható Isten erejét és békéjét kéri.

A kazah fővárosból Nur-Sultanba tartó Bek Air légitársaság Fokker 100-as gépe kilencvenhárom utassal és a személyzet öt tagjával a fedélzetén helyi idő szerint pénteken reggel nem sokkal a felszállás után lezuhant. Jelentések szerint az áldozatok között van a pilóta is. A kazah elnök ígéretet tett az áldozatok családtagjainak kártalanítására és szombatra nemzeti gyásznapot hirdetett az országban. Egyelőre nem tudni, hogy a katasztrófát emberi vagy technikai hiba okozta.

A magasságából gyorsan vesztő gép pilótája kényszerleszállásba kezdett, de a repülő sűrű ködben áttört egy betonkerítést, és egy kisebb épületnek ütközött.

Pénteken egy másik tragédia híre is megrázta a világot, melynek kapcsán az Úrangyala elimádkozása után Ferenc pápa fájdalmának adott hangot. A Szentatya elmondta, hogy imádkozik a Fülöp-szigetek lakosságát sújtó Phanfone tájfun számos áldozatért, a sebesültekért és hozzátartozóikért. Arra kérte a Szent Péter téren összegyűlt híveket, hogy vele együtt imádkozzanak el egy Üdvözlégy Máriát a szigetország népéért, amelyet olyan nagyon szeret.
(Forrás: vaticannews.va; fotó: reuters)
süti beállítások módosítása